„Комерсант“: „Атомстройекспорт“ ще спечели процедурата за строителството на АЕЦ „Белене“

Овчаров: Основният изпълнител на АЕЦ „Белене“ ще бъде известен скоро

Руският атом се връща в България, но „Атомстройекспорт“ ще получи контракт за строителството на много евтина АЕЦ, пише в днешния си брой руският вестник „Комерсант“.

Руската компания „Атомстройекспорт“, както изглежда ще спечели процедурата за строителството на АЕЦ „Белене“, съгласно информация, с която разполага „Комерсант“. Нейната победа ще бъде обявена в днес. Това ще бъде първият голям договор за експорт на руски ядрени технологии в Европа през последните 20 години. „Пробивът в Европа“ ще бъде осъществен при сериозни ценови отстъпки. Изглежда атомната електроцентрала ще струва на България по-евтино – 2,6 милиарда долара, при оферта на конкурентите от 3 милиарда долара.

На 22 септември българската преса съобщи, че България вече е определила победителя в тръжната процедура за строителството на АЕЦ „Белене“. Източник от Съвета на директорите на Националната електрическа компания на България заяви, че това е руската компания „Атомстройекспорт“.

„Комерсант“ не успя да потвърди тази новина вчера от „Атомстройекспорт“, но от там подчертаха, че „много разчитат“ да спечелят търга, пише вестникът. Както се очаква официалните резултати от конкурса българското министерство на икономиката и енергетиката ще обяви днес.

Строителството на АЕЦ „Белене“ е започнало още през 1984 г. от СССР, но след това е прекратено, когато вече са вложени около 1 милиард долара и са извършени 40% от необходимите строително-монтажни работи и над 60% от технологичното оборудване.

В търга на последния етап останаха двама участници: „Атомстройекспорт“ (съвместно с френската „Арева“ и германската „Сименс“) и руско-чешката „Шкода Алианс“ (съвместно с англо-американската „Уестингхаус“). Освен тях първоначално в списъка влизаха: Westinghouse Electric, Framatome ANP, Atomic Energy Of Canada и Mitsubishi Heavy Industries.

Най-вероятно тръжната комисия се е спряла на предложението на „Атомстройекспорт“, предвиждащо строителството до ключ на два блока ВВЕР-1000 с мощност 1000 МВт всеки. Първият енергоблок ще бъде достроен по стар, но усъвършенстван проект, вторият ще бъде снабден с нов реактор.

„Атомстройекспорт“ предложи три варианта: дострояването на блоковете до ключ с използването на вече съществуващото оборудване, строителството от нула и доставката само на „ядрен остров“ (при който вече готови конструкции, съоръжения и сгради се пренасят и се монтират на място).

Въпреки че и двете компании бяха принудени да намалят цените и сроковете за строителство, преимущество имаха руснаците.

По данни на „Комерсант“ те са предложили по-добра цена. Косвено свидетелство за това е, че „Росатом“ е дал гаранции, че ще купи вече доставения в България реактор за първия блок на АЕЦ и ще го използва в Русия.

Който и да спечели търга, истинският победител ще бъде „Газпромбанк“, който е акционер и на двете компании. Банката притежава 49% от акциите на „Атомстройекспорт“ и е притежател на 95% от руската ОМЗ, който пък е собственик на „Шкода Алианс“ от април 2004 г.

Но ако победи „Атомстройекспорт“, „Газпромбанк“ ще участва във финансирането на проекта.

По думите на българския министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров интерес към покупката са проявили „Газпромбанк“, „Е.ОН“, „Енел“ и „ЧЕЗ“.

Съгласно оценките на експертите руското предложение първоначално се е оценявало на 2,6 милиарда евро, но по-късно както призна самата „Атомстройекспорт“ стойността е била намалена. Чешкото предложение е надхвърлило рамките на 3 милиарда евро. Изглежда руснаците са готови да работят едва ли не на загуба. Впрочем на пазара на строителството на енергийни мощности не са редки случаите с ниска и отрицателна рентабилност – на „Росатом“ и „Атомстройекспорт“ им е необходима първата за последните 20 години поръчка за АЕЦ в Европа.

„Процедурите за избор на основния изпълнител на АЕЦ „Белене“ са на финален етап и той ще бъде ясен скоро“. Това съобщи в Русе вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Така ние започваме един стратегически от гледна точка на европейското ни бъдеще обект, уточни министърът. Той изрази увереност, че от гледна точка на шестте икономическите глави страната ни няма да има никакви проблеми за влизане в ЕС.

На журналистически въпрос за обявената инициатива на кандидата за президент Георги Марков за АЕЦ „Козлодуй“ министър Румен Овчаров каза, че всяко говорене за спасяване на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ в този момент на практика е говорене срещу присъединяването на страната ни към ЕС. Той припомни, че в края на август проверка на Европейската комисия прие изпълнението на всички мерки в АЕЦ Козлудуй като изключително добро.

Най-вероятно няма да има никакви бележки за ядрената безопасност и по отношение на 3 и 4 блок, каза министър Овчаров. /Източници: БГНЕС; Дарик радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *