„Комерсант“: С Дюрчани “Газпром“ загуби и премиерско кресло

Оставката на унгарския премиер Ференц Дюрчани е изключително неприятен сюрприз за Москва. Проблемът е в това, че той беше един от най-последователните привърженици на строителството на газопровода “Южен поток“, коментира “Комерсант“.
Днес унгарският премиер Ференц Дюрчани ще обяви, че подава оставка. Тази оставка до голяма степен е следствие от нарастващия разкол между новите в Европейския съюз и Западна Европа, която не пожела да ги спаси от кризата.
Оставката на Ференц Дюрчани е неприятен сюрприз за Москва – сред европейските политици унгарският премиер беше един от най-активните привърженици на проекта за газопровод “Южен поток“. Отслабването на политическата подкрепа за “Южен поток“ в ЕС заедно с финансовите трудности на “Газпром“ може сериозно да забави реализацията на този проект.
Ференц Дюрчани еднозначно заяви съгласието за присъединяването на Будапеща към “Южен поток“ още през декември 2007 г. при преговорите с тогавашния руски премиер Виктор Зубков / в момента заема поста вицепремиер на РФ, а също така оглавява борда на директорите на “Газпром“/.
През февруари 2008 г. страните подписаха междуправителствено споразумение за присъединяване на Унгария към “Южен поток“, но подписването на конкретни договори беше отложено. Преговорите продължиха повече от година и завършиха преди две седмици с подписването в Москва в присъствието на премиерите Владимир Путин и Ференц Дюрчани на договор за строителството на унгарската отсечка от “Южен поток“ и условията за транзит на газ през Унгария.
Въпреки че документите между Москва и Будапеща са подписани, по-нататъшната реализация на проекта до голяма степен зависи от политическата подкрепа за “Южен поток“ от страна на унгарското ръководство. Ясно е, че сега Ференц Дюрчани няма да може да оказва такава поддръжка. Дали неговият приемник ще поддържа руския проект – голям въпрос.
Проблемът е в това, че в настоящата ситуация нов премиер на Унгария може да стане един от представителите на опозицията, която след януарската газова война между Русия и Украйна е настроена рязко против укрепването на сътрудничеството с “Газпром“ и призовава да се избави страната от монопола на руския газ /70% от потреблението на “синьо гориво“ в Унгария се осигурява именно от “Газпром“/.
“Южен поток“ няма статута на приоритетен проект за ЕС. При отсъствието на подкрепа от Брюксел, реализацията на проекта до голяма степен зависи от усилията на конкретни политици, сред които Ференц Дюрчани играеше видна роля. Следователно, оттеглянето на Дюрчани може да означава за “Газпром“ загуба на мощен лобист не само в Унгария, но и на европейската политическа сцена.
Впрочем, на „Газпром“ вече му се налагаше да се сблъсква с подобни трудности. Например, скоро след подписването на споразумение с Русия за строителството на газопровода “Северен поток“ през октомври 2005 г., германският канцлер Герхард Шрьодер, усилено лобиращ за този газпромовски проект, предсрочно напусна своя пост. Но скоро беше назначен за председател на съвета на акционерите на компанията-оператор на проекта “Северен поток“ и продължи да използва своя лобистки потенциал вече на този пост.
Напълно е възможно Ференц Дюрчани да последва този път. Още повече, че креслото на ръководител на South Stream AG, регистрирана в швейцарския кантон Цуг на 18 януари 2008 г. от “Газпром“ и италианската ЕНИ, е празно до ден днешен.
През април 2008 г. ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер предложи този пост на Романо Проди, загубил премиерския пост в Италия в резултат на предсрочни избори, но той тактично се отказа. Не е изключено господин Дюрчани да се окаже по-сговорчив.

БГНЕС
Статията е преведена със съкращения /
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *