Комисията „Кушлев“ запорирала имущество за 577 млн. лева

София /КРОСС/ Очаквам да има положителна оценка за комисията, но няма да ни спестят критики за тясната законова рамка. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев по повод доклада на ЕК за съдебната система. Кушлев обясни, че комисията е притисната от сегашното законодателство, тъй като ако гражданин си е платил данъците, въпреки че има повече пари, отколкото получава, не могат нищо да му направят. „Може да се направи финансова ревизия, но те нямат фирми. Ако обаче се повдигне обвинение за укриване на данъци, ние вече можем да се справим“, допълни още проф. Кушлев.
Относно Красьо Черния Кушлев заяви, че в комисията не е постъпвало прокурорско уведомление. По думите му има възможност лицето да е прехвърлило имотите си и по този начин комисията не може да ги запорира.
За да се преодолее този проблем, по думите на Кушлев, е необходимо със започването на разследването и комисията да започва работа по даден казус.
Кушлев беше категоричен, че комисията никога не е изпълнявала политическа поръчка. По думите му от създаването на комисията има 576 производства по установяване на имущество, 419 за налагане на обезпечителни мерки на обща стойност 577 млн. – запорирани имоти, акции и пари на престъпните групи, и води 206 дела за отнемане на имущество на стойност 255 млн.лв. През последните 50 дни беше спряна работата на комисията, защото е изтекъл мандатът на парламентарната квота. Въпреки това комисията има 20 дела за установяване на имущество, 26 за налагане на обезпечителни мерки и 14, които все още се подготвят за имущество, придобито по престъпен начин. Проф. Кушлев заяви, че веднага щом започнат работа, ще се даде начало на тези производства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *