Коммерсант: България тегли „Турски поток“ към себе си

България ще се застъпи за реализацията на „Турски поток“ в Брюксел, пишат руските медии след срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер в началото на седмицата.

Петкова беше в Москва за участие в заседание на работната група по енергетика между двете държави. След срещата с Милер ден по-късно от енергийното министерство съобщиха, че двете страни са дискутирали доставките на руски газ без да бъдат анонсирани повече подробности от разговорите.

Източници на „Коммерсант“ обаче коментират, че на срещата е дискутиран „Турски поток“, макар и да не са постигнати някакви конкретни договорки. На този етап и няма решение за трасето на „Турски поток“ към Европа. „Газпром“ заявява на няколко пъти, че са нужни гаранции, за да бъде реализиран този проект, намеквайки за фиаското с „Южен поток“.

Анализатори коментират за „Коммерсант“, че София се отказа от „Южен поток“ под натиска на Европа. Сега обаче плановете са съвсем различни – България има намерение да развива газов хъб, през който да търгува газ от различни източници – местен добив, от Каспийско море и руски газ.

„България проявява лоялност към „Газпром“, допълва още руското издание и припомня, че София единствена не настоява за финансова санкция за газовата компания във връзка с делото за злоупотреба с господстващо положение в Югоизточна Европа, информира investor.bg.

Трасето на „Турски поток“ ще бъде определено по-скоро по политически критерии, смятат още в Русия. От „Газпром“ имат известни съмнения в избора на България – в момента страната е транзитираща на руския газ за Турция, Сърбия, Македония и Гърция. Ако Турция получава целия газ директно от Русия, тогава в Москва могат и да се запитат икономически изгодно ли е да използват България, пише още „Коммерсант“.

Вариантите за продължението на „Турски поток“ към Европа всъщност са два – през България и през Гърция. До този момент от Атина коментират, че биха приели да бъдат транзитираща държава на руския природен газ, но само при стриктното спазване на европейските правила. Такава е заявката и на българското правителство.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *