„Коммерсант“: Русия започва търговска война с Турция

В отговор на атаката срещу бомбардировача Су-24 от изтребители на турските ВВС Русия ограничава вноса на стоки от Турция, съобщава вестник „Коммерсант“.

Проблемите на доставчиците вече започнаха по митническите пунктове, оформянето на товарите е практически спряно,съобщават вносители.

На 26 ноември може да бъде официално обявеноограничаването на вноса на храни от Турция, обемът на които само за десетте месеца на тази година възлиза на 1 млрд. долара, пише руският вестник, цитиран от „Фокус“.

Застрашен е и вносът на турски автомобилни части (0,44 млрд. долара за 2014 г.), което можеда се отрази зле на руските автомобилни заводи.

Ембарго (хранително), като в случая с ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада няма да има, поне в краткосрочна перспектива, посочва правителствен чиновник. Сега се отработва чрез кои механизми може да се ограничи вноса. Може да бъдат използвани забрани на Росселхознадзор, Роспотребнадзор, очакват вносителите.

Президентът Владимир Путин заяви, че инцидентът ще иматрагични последствияза руско-турските отношения, изтъквайки, че досега Русия винаги се е отнасяла към Турция като към приятелска страна. Той посъветваруснаците да не пътуват до Турция, защото заплахата от тероризъм там не била по-малка от тази в Египет, където руски пътнически самолет бе свален в резултат на бомбен атентат миналия месец.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви, че трудно ще може да се компенсират нанесените щети – директно може да последваотказ от редица съвместни проектии турските компании да изгубят позициите си на руския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *