Компании от Източна Европа в борба за ИТ пазара

Когато Аркадий Добкин емигрира в САЩ преди 10 години, неговата първа работа е като мияч на чинии. Сега той има 10 000 служители в родния си Беларус и други места в Източна Европа, а софтуерната му компания работи с клиенти катоBarclaysиExpedia,разказва агенция „Блумбърг“.

Компанията муEpam Systemsе една от многото източноевропейски фирми, които се опитват да вземат дял в глобалния аутсорсинг пазар на стойност 48 млрд. долара. Повечето от тях разчитат на знания, изградени в ерата на Съветския съюз, за да са конкурентоспособни на индийските гиганти катоTata Consultancy Services.

В СССР програмистите работели върху „всякакви такива военни машини по време на Студената война“, казва Добкин.„Не е като в Индия, където ИТ образованието се развива в следствие на пазарното търсене“.

Знанията и методите от съветската ера са запазени, затова младите програмисти са способни на много повече от това просто да създават програми, смята Дмитри Лосчинин, изпълнителен директор наLuxoft Holding,основен конкурент наEpam.Лусчинин работи с клиенти катоBoeingиFord Motors.

“Индийските програмисти традиционно работят в сферата на бек-енд, системна администрация и поддръжка“, казва той. „Ние можем да създаваме комплексни решения“.

Неговият екип е работил върху система за банкова търговия, както и компютърна навигация, която свърза движещо се изображение, направено от камера в колата, с определено място на картата. ЗаDeutsche Bankкомпанията му е разработила,софтуер, който помага при вземането на решение дали на даден потребител да бъде отпуснат заем или не.

Тази година 16 от 24 финалисти в състезанието „Code Jam”наGoogleса от Централна и Източна Европа.

Въпреки че европейските програмисти печелят повече от тези в Индия, те оправдават по-високата цена с това, че вършат по-сложна работа. Софтуерен инженер изкарва средно 17 000 долара годишно в Беларус и 20 000 в Русия. В Индия средната заплата в сектора е 10 000 долара. В САЩ-95 000 долара.

Програмистите от Централна и Източна Европа „са известни със своята креативност и способност да разрешават и най-трудните проблеми“, смята руският анализатор Александър Венгранович. Това според него дава на специалистите от този регион качествено предимство пред индийските и китайските им колеги.

Индийските компании обаче няма толкова лесно да се откажат от лидерските си позиции.Tata Consultancyувеличи годишните си продажби с 29%, аInfosysс 20 на сто.

Epam,чиито офиси се намират в Нютаун, Пенсилвания, но всички операции се извършват в Източна Европа, е утроила стойността си през последната година. След първичното публично предлагане през юни пъкLuxoft eс 50% по-скъпа.

Добкин се мести в САЩ през 1991 г., когато международните компании тепърва започват да пренасочват операции към Индия. Той е завършил електроинженерство в Беларус и преди да започне бизнеса си през 1993 г. работи няколко различни работи и учи английски.

„Когато започнах, бяхме само аз и мой съученик в Минск. Нямахме нито пари, нито връзки“, спомня си той.

Всичко се променя през 1995 г., когато компанията му сключва договор с първия си голям клиент -Colgate-Palmolive.Следват договори сSAP, Adidas, Sephora, Coca Colaи др.

Според Валентин Казан, вицепрезидент наIBA Group,аутсорсинг компания в Прага, европейските фирми имат допълнително предимство от това, че се намират в една и съща или поне подобна часова зона с клиентите си. Освен това Европа е по-близо до САЩ, отколкото Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *