Компанията на Бъфет с рекорден ръст на тримесечната печалба от 41%

Berkshire Hathaway Inc, собственост на милиардера Уорън Бъфет, отчете рекорден ръст на тримесечната печалба от 41 на сто, стимулиран от доброто представяне на транспортния, енергийния и други бизнеси в условията на все по-бързо възстановяващата се икономика на САЩ.

Печалбата на конгломерата за периода април-юни достигна 6,4 млрд. долара, или 3,889 на акция от клас A, в сравнение с 4,54 млрд. долара, или 2,763 долара на ценна книга, година по-рано. Приходите от своя страна се разшириха с 11 на сто до 49,76 млрд. долара от 44,69 млрд. долара преди година, съобщава The Wall Street Journal.

Холдингът обхваща повече от 70 дъщерни дружества, опериращи в сферата на застраховането, производството, строителството и търговията на дребно. Той също така притежава голям портфейл от ценни книжа.

В същността на конгломерата стои застрахователният бизнес, който включваGeico Corpи презастрахователятGeneral Re, които носят на Бъфет и компания милиарди долари от премии, платени от клиентите

Експертите от Nomura посочиха през миналия месец, че мащабните рекламни разходи на Geico са спомогнали на компанията да придобие по-голям пазарен дял. От Berkshire изтъкнаха, че постъпленията на Geico са се покачили с 10% до 5,08 млрд. долара от 4,6 млрд. долара преди година.

Печалбата на Berkshire, реализирана чрез продажби и обратно изкупуване на инвестиции, достигна 1,96 млрд. долара, докато печалбата от дериватни инструменти бе в размер на 101 млн. долара. Голяма част от тези инвестиции бяха усилени от суаповото споразумение на стойност 1,1 млрд. долара между Berkshire и Graham Holdings Co. Сделката бе осъществена именно през изминалото тримесечие.

Burlington Northern Santa Fe (BNSF)– железопътното дружество на Berkshire, оповести приходи в размер на 5,7 млрд. долара в сравнение с 5,3 млрд. долара година по-рано. Ръстът дойде от по-високия обем потребителски и индустриални стоки, пренасяни в неговите влакове. Нетната печалба на BNSF пък нарасна до 916 млн. долара от 884 млн. долара в периода април-юни 2013 г.

Въпреки доброто представяне на повечето звена на конгломерата,MetLife IncиHartford Financial Services Group Incотчетоха спадове в печалбата за второто тримесечие. Основната причина са били по-тежките метеорологични условия, които повишиха инцидентите и имуществените искове.

От Berkshire отбелязаха също така, че паричните средства и парични еквиваленти към края на второто тримесечие са били в размер на 55,45 млрд. долара. Книжата на дружеството затвориха сесия в петък при ниво от 189,279 долара за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *