Компания на млади българи продава билети на над 100 автобусни фирми в България и Европа

Билети на повече от 100 автобусни компании в България и Европа предлата онлайн фирмата на младите ни сънародници Добромир Иванов и Ивайло Илиев. Stigni.bg отскоро е и мобилна услуга, след като неотдавна бе стартирано и мобилно приложение за Android – Tickit. То е ребрандирано, тъй като е ориентирано към европейския пазар.
Платформата позволява с няколко клика да се купи билет за най-различни български и европейски дестинации на същите цени, каквито предлагат превозваческите фирми. Така се спестява чакането на опашки и обикалянето на офисите на различните агенции за продажба на билети. Освен това много хора имат негативни преживявания, когато трябва да сравняват оферти, да звънят по телефони. Платформата представлява иновативна туристическа агенция с непрекъснато обновяваща се база данни, нещо рядко в транспортната индустрия.
Добромир и Ивайло са създали не просто първия български сайт за продажба на билети – те са организирали целия процес за продажбата на билети от автобусните превозвачи. Фирмата им има и свой отдел, обслужващ крайните клиенти.

По проекта работят шест души. Идеята за платформата е на Добромир, после се присъединява и Ивайло, който решава да инвестира спестяванията си в младата компания. Присъединява се към екипа година и половина по-късно. Сега Добри се занимава с връзките с бизнес партньорите, работи по маркетинга и бизнес управлението на процесите във фирмата. Заедно с него работи и Ивайло, като двамата отделят по 16 часа на ден за развитието на компанията.

С обслужването на потребителите се занимават Ели и Стефан, които имат богат опит в продажбата на билети към различни туристически агенции.
Ноу-хауто в индустрията идва от Кирил, бивш изпълнителен директор на голяма автобусна компания за международен транспорт в Европа. Жоро е бил управител на автогара и е работил по създаването на транспортната мрежа у нас.

За компанията работи и съветнически борд от трима души, които помагат със знанията си във важни за иновативната дейност области.
Транспортният бизнес всъщност е в кръвта на Добри по линия на баща му. Той е представител трето поколение в транспортната индустрия. „Като дете в дома ни винаги се говореше за някакви автобуси, влакове, таксита, камиони – мразех всичко това. Но животът е ироничен“, казва Добромир, който се захваща с проекта преди повече от три години.
Най-напред пропътува заедно с баща си над 10 000 километра, за да се създаде алгоритъм, по който днес да актуализират разписанията си.

„За нас беше много важно да разберем, че за да успеем да променим една индустрия, която е толкова далеч от съвременните технологии, ние трябва първо да станем част от тази индустрия. Създадохме две коренно различни лица на бизнеса си – едно за клиентите ни, които виждат изцяло иновациите и онлайн услугите и едно за бизнес партньорите ни. Когато сменихме начина, по който се презентираме, увеличихме от нула до 90 процента успеваемостта на сделките си“, казва Добромир.

Плановете на младата българска фирма е да стане лидер в продажбата на билети за автобуси и влакове в Европа. Сред приоритетите е iOS приложението, а голямата цел – 500 000 потребители на мобилните приложения.
Само от създаването си досега платформата е била финалист в конкурса за иновацииIdea Challenge, печели втора награда сред 52 уебсайта за най-добър стартиращ бизнес наБГ сайт, финалист е в наградите БАИТ в категория „Oнлайн търговия”. Платформата е подкрепена от рисковия инвестиционен фондEleven Startup Accelerator.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *