Компенсаторките мощно поскъпват

Компенсаторните инструменти поскъпват сериозно в очакване на търг за продажба на държавни дялове срещу реституционните книжа, показва проверка на „Труд“.

За последната седмица цената на боновете за земя се е увеличила с 8% до 51 ст. за лев номинал. Компенсаторните записи и жилищните компенсаторки струват по около 40 стотинки. И при трите вида реституционни книжа за последното тримесечие има поскъпване между 35 и 42%. При използването им като платежно средство в приватизационните търгове те вървят по номинал 1 лев.

На 31-вия централизиран публичен търг ще се продават дялове от 17 дружества, като за 10 от тях ще се плаща с компенсаторки. Датата за него все още не е обявена, но сред предложените лотове са дялове от столичния хотел „Зографски“, Свободна безмитна зона-Бургас и почти целия капитал на „Верига за младежки туризъм Орбита“.

Поскъпването е нормално, но това е само временно решение на проблема с натрупаните компенсаторки, коментира Валентин Христов, председател на Сдружението на собствениците на компенсаторни инструменти. Според него номиналът на неизползваните реституционни книжа в момента надвишава 550 млн. лв. До датата на търга се очаква поскъпването на компенсаторките да продължи, но след това нещата не са ясни. Търгът е само краткосрочно решение, искаме да има по-сериозна приватизация и ясни правила, казва Христов.

Не се знае дали Министерството на земеделието ще предложи на търгове държавни земи срещу компенсаторки. Последният такъв търг се проведе преди около година, като информацията за него почти до края не беше ясна, припомни Валентин Христов.

На пазара на компенсаторни инструменти вероятно ще продължи да бъде горещо, коментира Владимир Малчев, управител на „Бул тренд брокеридж“.

Непрестанният интерес през последните месеци и повишаващите се цени на тези иначе безполезни хартийки все по-ясно подсказват, че вероятно държавата се готви да предложи срещу тях някакви атрактивни свои активи в недалечното бъдеще, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *