Компенсаторки за 3 млн. лв. се прехвърлиха през борсата за седмица

За пазара това е сигнал, че предстои обявяването на голяма приватизационна сделка, при която плащането с непарични платежни инструменти ще е допустима.
В търговията с акции активността отново не бе голяма, а индексите завършиха седмицата разнопосочни.
SOFIX се покачи с 0.17% до 313.44 пункта. BG40 добави 0.34% до 108.47 пункта. BGREIT спадна с 0.27% до 75.94 пункта.BGTR30 изгуби 1.86% до 246.36 пункта.
През седмицата се изтъргуваха поименни компенсаторни инструменти за три милиона лева. В петък се изкупиха инструменти за 576 хил. лв., в четвъртък – за 686 985 лв., най-силен ден бе срядата, когято през пазара преминаха компенсаторки за 1.4 млн. лв. По-слаби бяха понеделник и вторник, когато се изтъргуваха поименни компенсаторни записи съответно за 27 и 263 хил. лв.
Тази активност вдигна цената на поименните компенсаторки с 18.7% от 0.699 лв. за лот в петък миналата седмица до 0.830 лв. за лот вчера.
Във фокус през тази седмица попадна Благоевград-БТ АД, тъй като компанията може да бъде отписана от борсата, след като мажоритарният собственик на капитала й  Булгартабак АД съобщи, че е придобил вече 90% от акциите й и по закон трябва да отправи търгово предложение към останалите акционери. Същото се очаква да се случи и с Плевен-БТ, след като холдингът придоби близо 99% от книжата й.
За последната седмица благоевградската цигарена фабрика поскъпна с 11.36% до 48 лв. за лот в последната сделка вчера.
В същото време холдингът добави 50 стотинки върху стойността на акциите си до 50.50 лв. за лот вчера.
Холдинг Пътища АД поскъпна със 17.32% до 0.149 лв. за лот, след като стана ясно, че Групстрой ООД е оттеглила иска си за обявяване на дружеството във фалит.
Стара планина Холд АД бе сред дружествата, които привлякоха интереса на инвеститорите през седмицата. Акциите й поскъпнаха с 3.80% до 2.180 лв. за лот.
Почти без изменение в цената се търгуваха акциите на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. В петък те завършиха на 1.978 лв. за лот при новина, че дружеството излиза от състава на индекса BGREIT, а при вписване в Търговския регистър на онова, към което то се стреми, а именно прекратяване на дейността, то ще отпадне и от състава на другите индекси, в чието изчисляване участва.
През следващата седмица интересът на инвеститорите ще бъде насочен към Оловно цинков комплекс АД и Химимпорт АД, тъй като предстоят общи събрания на акционерите в тях. Свикани са събрания още в Руен Холдинг АД и в Сити Пропъртис АДСИЦ.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *