Компенсациите от ЕК още се мътят, но данъчните не спят

Данъчната кампания тръгва следващата седмица на 11 януари. От тази дата започва подаването на декларациите за доходите на физическите лица в офисите на приходната агенция. През март след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис. В нея ще бъдат вписани автоматично данните за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и др.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане и през следващата година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите – 30 април. Юридическите лица (фирмите и едноличните търговци) подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

От 31 декемри НАП временно спря възможността за плащания на виртуален ПОС терминал. Невъзможно е и плащането на ПОС в офис на приходната агенция, а причината е превключването на работата на информационните системи. Неудобството за гражданите ще е до 10 януари. Заради обновленията в информационните системи на приходната агенция до тази дата плащания ще могат да се правят само през търговските банки. Ако се налага възстановяване на здравния статус именно през този период, просрочените вноски трябва да се платят през търговска банка, а необходимото удостоверение да се получи на хартиен носител в офис на приходната агенция по постоянен адрес.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *