Конгреса гласува в полза на новия законопроект за спасяването на ипотечния пазар

Американският Конгрес прие законопроект за стабилизиране на ипотечния пазар в САЩ, който трябва да осигури 300 млрд. долара под формата на кредити за изпадналите в затруднения американски заемополучатели.
266 конгресмени, главно от Демократическата партия, подкрепиха законопроекта, а 154 гласуваха „против“. Накратко новите мерки ще осигурят гаранции за ипотеките на хора, които могат да загубят домовете си. Броят на облагодетелстваните от пакета американци ще достигне до половин милион, твърдят анализаторите.
Но спънките пред влизането в сила на новата норма са налице, тъй като президентът Джордж У. Буш възнамерява да наложи вето на законопроекта, съобщава AFP. Причината е, че според администрацията в Белия дом и Републиканската партия тези пари ще отидат в ръцете на спекулантите и ще подложат на още по-голямо напрежение ипотечния пазар.
„Искаме да създадем добър законопроект – такъв, който ще помогне на американците да запазят домовете си, а не такъв, който ще „напълни гушите” на спекулантите и кредиторите”, заяви Джордж Буш. Той допълни, че има алтернатива на сегашния законопроект, която е разработвана от Републиканската партия. Сената също подготвя своя версия на подобен законопроект, твърдят източници, близки до Конгреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *