Консерваторите поканиха Либералдемократите да поделят отговорностите в управлението

Британските консерватори могат да споделят властта с Либерал-демократите, след като не успяха да извоюват пълна победа на парламентарните избори на Острова, пише Financial Times.  Въпреки че предложението на лидера на победителите Дейвид Камерън не се хареса на част от членовете на собствената му партия, той бе категоричен, че друг изход от създалата се ситуация няма.
Трябва да върнем доверието във финансовите пазари и да започнем да се борим с бюджетния дефицит от 163 млрд. GBP веднага. В противен случай сме изправени пред икономическа катастрофа, коментира Камерън. Според него единствения изход от създалата се патова ситуация на Острова са преговорите с Ник Клег и неговите Либерал-демократи.
Преговорите между двете политически фракции вече текат, а целта на Камерън е да бъде постигнато споразумение преди отварянето на финансовите пазари в понеделник сутринта.
До разговори между двете партии се стигна, след като Консерваторите спечелиха 306 места в парламента на провелите се в четвъртък парламентарни избори. За пълна победа им бяха необходими още 20 места в парламента. На второ място останаха Лейбъристите на Гордън Браун с 258 мандата, а трети са Либералдемократите с 57 мандата.
Въпреки желанието на Камерън за бързо постигане на споразумение, сделката между двете партии не е никак сигурна, коментира FT.
 

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *