Консервни фабрики не искат да купуват прасковите ни

Консервните фабрики бойкотират българските производители на компотните праскови и отказват да им изкупуват продукцията, алармират от Асоциацията на овощарите в България.

Живка Гроздева от управителния съвет на браншовата организация твърди, че повечето консервни фабрики, най вече големите, не искат да вземат плодовете. „От няколко седмици хората си изхвърлят продукцията по сметищата. Ежедневно десетки тонове отиват на боклука. Такъв бойкот на българските праскови не е имало никога. Събраните плодове до 3 дни не отидат ли за преработка, на четвъртия се изхвърлят“, обяснява тя. „Малко са фабриките, които се съгласяват да купят, но предупреждават, че цената е ниска“, добавя Гроздева. Според нея причината за това е свръхпроизводството на праскови за преработка в съседна Гърция.

Относно въпроса дали овощарите имат предварителни договори с консервните фабрики Гроздева каза, че преработвателите дори по време на изкупуване на реколтата не знаят цените, които ще платят за взетата продукция. „Каква цена ще запишат в един предварителен договор, като я научават месец след като започне изкупуването в Гърция“, пояснява тя. По думите й липсата на предварителен договор не е причина да не се изкупуват плодовете. Консервните фабрики никога не подписвали такива договори, защото не знаели каква цена да запишат в него, а я определят месец след като започнат да купуват от Гърция. „Съседната страна като най-голям производител на компотни праскови определя цените и у нас. Случвало се е преди години един от най-големите преработватели в района на Сливен поне 3 седмици да изкупува компотни праскови, без да казват каква цена ще даде на стопаните. Графата в договора за изкупуване е празна В такъв случай как може да се подпише предварителен договор с тях“, добавя овощарката.

Гроздева припомня, че единствено, когато дойде време да се ползват пари от еврофондовете за инвестиции в нови мощности, преработвателите се сещат да искат да подписват договори с българските производители на плодове и зеленчуци и ги търсят, защото от ЕС има условие да се изкупува продукция от местните земеделци.

По данни на асоциацията в България се произвеждат около 4000 т праскови за преработка в компоти или други консервирани храни.

Антоанета Божинова изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци каза за „Монитор“, че е в отпуска и не може да провери дали са верни твърденията на овощарите. „Може би става въпрос на цена или на някакви договорки и за това не мога да коментирам“, отвърна тя. От офиса на браншовата организация неофициално казаха, че не са били потърсени по случая.

Търговски представител на консервна фабрика, пожелал да остане анонимен сподели, че изкупуват компотни български праскови. Търсели, но нашите производители не давали. Според него спрямо други години цената е нормална за състоянието на пазара, информира pik.bg.

„В предишни години сме купували и по-евтино от сега. Всеки завод си прави сметката да купи по-евтина суровина, за да може после да продаде готовите си продукти на конкурентна цена“, казва търговецът. По думите му предварителните договори не могат да бъдат гаранция за двете страни, защото всичко зависи от бъдещата реколта.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *