Константин Тренчев: Ако скачаме, трябва да ги сваляме

София /КРОСС/ Не са данъците тези, които спират или привличат инвеститорите. Инвеститорите не идват заради отвратителния бизнес климат у нас. Това коментира пред БНТ лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев по повод дебата за увеличаване на осигурителните вноски. Работодателите не отговориха на очакванията, когато вноските бяха намалявани, смята Тренчев.
По думите му идеята за 3% увеличение на социалните вноски е предложение на премиера по идея на заместник-финансовия министър Владислав Горанов. „Работодателите приеха 2%, имат съображения за разпределението на вноската, но в крайна сметка ще я караме без диалог. Ситуацията в държавата е много зле и ако продължава да се влошава хората ще скочат, а ако скачаме трябва да ги сваляме“, каза Тренчев.
Според лидера на синдиката те държат на 2%. „Дебатът много изпростя и се говори само за вноска, или стаж, или възраст, а това са само компоненти на реформата. Трябва да има дългосрочни цели, които да се преследват с годините“, е категоричен Тренчев.
Лидерът припомни, че работодателите премълчават факта, че нашите вноски остават най-ниските в ЕС. Освен това в другите страни се увеличава стажът, но Германия например, предвижда това да става постепенно до 2028 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *