Конституционният съд отмени национализацията на пенсионни партиди

Отмененият параграф 4а  от от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигурягаве (КСО) урежда “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд“ да се прехвърлят към НОИ.
Става дума за около 70 милиона лева, които бяха прехвърлени в началото на тази година.  Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред.
Припомняме, че идеята беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.
Съдът бе сезиран от 52 народни представители заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост.  Според тях от момента на прехвърляне на средствата от индивидуалните партиди в професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” на ДОО осигурените лица губят личните си права върху средствата, изразяващи се в правото да ги управляват, както и някои осигурителни права, каквото е правото да получават еднократно до 50% от натрупаните средства по индивидуалната партида при пожизнено намалена работоспособност над 70,99 на сто.
Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества.
Освен това  спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смята съдът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *