Контракомисията „Мирослава” с нови факти за нарушения на МВР

Това обяви съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов, който участва в алтернативната парламентарна комисия.
Представителите на опозицията искат поотделно срещи с премиера Бойко Борисов и с вътрешния министър Цветан Цветанов за изясняване на фактите, както и за уточняване на противоречията в дадените вече обяснения. Вчера депутатите са имали среща и с главния прокурор Борис Велчев.
Опозицията бойкотира създената от мнозинството анкетната комисия случаите на полицейско насилие, с аргумента, че е „бутафорна”.
В края на миналия месец членовете на алтернативната комисия изслушаха близките на убитото момиче и бащата на мъртвия Стойчо Стоев-Чочо, около чиято смърт все още витаят доста въпросителни.  Още тогава Костов обяви, че има разминаване във версиите за убийството на Мирослава. Той обяви, че показанията на роднините не съвпадат изцяло с изнесените преди това факти пред депутатите.
В ефира на bTV сестрата на убитото момиче пък нарече разследването „смешно“. Момичето сподели с разочарование, че няма нищо ново по случая.
Костов отказа подробности за новите данни, с които разполага, не уточни и дали са във връзка с разследването като цяло или само със смъртта на Чочо. Комисията ще излезе с доклад, вероятно след Великден, в който всичко щяло да стане ясно, обясни синият лидер.
Алтернативната комисия е написала две писма за срещи – едното с премиера, другото – с Цветанов, главния секретар на МВР Калин Георгиев и шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Костов заяви, че ако няма адекватна реакция, ще бъдат използвани други средства, в рамките на закона, включително и парламентарни, за да бъде получен отговор.
Междувременно парламентарната анкетна комисия, която нищи полицейските гафове, удължи срока си за проучване на обстоятелствата по случая „Мирослава”. Очаква се проверката й да приключи до средата на годината.
Мирослава Николова бе отвлечена на 7 ноември миналата година, тялото й бе открито на 12 януари. Единият от заподозрените извършители Стойчо Стоев – Чочо се самоуби в присъствието на полицаи, след като разследващите го завели за втори оглед.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *