Конфликтите в света повишиха търсенето на златото

Златото се стабилизира около 1310 долара да тройунция, докато ескалацията на напрежението заради конфликтите в Украйна и ивицата Газа намали търсенето на рискови покупки и подкрепи статута на метала предлагащ сигурност.

Спот цената е почти без промяна на 1311 долара. САЩ, обезпокоени от нарастващите цивилни жертви при израелската офанзива в ивицата Газа, поеха директна роля в усилията да осигурят спиране на сраженията при които броя на загиналите палестинци вече надхвърля 500. Въпреки нарастващите призиви за спиране на започналите преди две седмици сражения, насилието нараства, а Израел бомбардира крайбрежната зона, което доведе до нови 28 жертви от само един удар, 11 загинали при атака на висока сграда и 4 загинали при обстрелването на болница.

Междувременно в Украйна напрежението също продължава да е на високи нива, въпреки че останките на близо 300 жертви от малайзийския самолет се насочиха днес към Холандия. Западните правителства заплашиха Русия с по-сурови санкции за подкрепата на про-руските бунтовници, които според техните доказателства са най-вероятните извършители на удара срещу самолета.

Инвеститорите закриха част от позициите си в метала след края на поредицата от 6 седмици на растеж. Най-големият фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust отчете в понеделник спад на активите си с 1.8 тона до 803.34 тона злато.

Пазарите в момента очакват предстоящите данни от САЩ, които ще покажат силата на икономиката и ще имат влияние върху монетарната политика на Федералния резерв.

Основните световни борсови индекси падат, а цената на облигациите расте в отговор на опасенията от конфликтите в Украйна и ивицата Газа, които увеличават несигурността сред инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *