Корабните круизи по Дунав са хит

Туристическите пътувания с кораб по река Дунав продължават да са хит, като през последните години круизните туристи бележат ръст, коментират експерти в бранша.На пристанище Видин през туристическия сезон 2016 г. са акостирали 181 круизни кораба със средно по 150 пасажера.

През 2017 г. броят на корабите вече е 192. За новия туристически сезон 2018 г. броят на круизните кораби, които ще акостират на видинския бряг е рекорден – 256, със 64 кораба повече от миналата година, съобщиха от пристанище Видин, предаде БТА.

Така през туристическия сезон, който започна на 22 март т.г. и ще завърши в средата на ноември, във Видинско ще преминат над 30 000 туристи. Според предварителните заявки през този сезон на видинското пристанище ще акостират супер луксозни речни круизни кораби – 261 на брой по данни на туроператорските фирми.

Сред най-натоварените месеци, в които пристигат най-много кораби са месеците юли и август. В тези месеци има дни, в които на видинското пристанище ще акостират от 5 до 7 круизни кораба, уточняват от пристанищната администрация. Речните круизни кораби по река Дунав са сред луксозните плавателни съдове, плаващи по реката и са основно под швейцарски, германски и канадски флаг, информира banker.bg.

Пристигащите във Видин туристически кораби се агентират основно от три български туроператорски фирми, чуждите туристи са от всички континенти на земята. Най-много пътуват американците, следват ги японците, европейците. Любопитното е, че всички туристи са представители на третата възраст – над 65 години, като преобладават семейните двойки.

Значителен е делът на посетителите от страни, като САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Китай, сочат данните.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *