Корабопритежателите настояват за изтегляне на стратегията за БМФ

Да бъде изтеглена приетата от парламента на първо четене стратегия за приватизация на параходство „Български морски флот“, настоява Българската асоциация на корабопритежателите. Решението за тази позиция е взето единодушно от членовете на асоциацията по време Общото й събрание, което се проведе в сряда, съобщиха от асоциацията.

До края на ноември корабопритежателите ще обсъдят своите виждания за приватизация на дружеството. След това те ще представят своите конкретни предложения на кръгла маса с участието на представители от Министерство на транспорта и съобщенията. Най-вероятно това ще се случи през декември.

В началото на този месец транспортният министър Петър Мутафчиев обяви, че се предвижда преразглеждане на стратегията за приватизация на дружеството, която бе приета от Министерски съвет в рамките на предишното управление. Документът предвижда продажбата на 30% от капитала на дружеството чрез фондовата борса и 70 на сто чрез конкурс по схемата 70% тежест на цената, 30% – на инвестициите и 10%- на трудовата заетост. Не е ясно кога ще бъдат готови промените в досегашната стратегия и какво точно ще включват те.

БМФ е най-големият корабособственик у нас и един от най-големите в Черноморския регион. Дружеството има над 80 кораба, но повечето от тях са остарели. В края на май бе подписан договор с Булярд – Корабостроителна индустрия за строежа на три нови кораба, първият от които трябва да е готов през първата половина на 2007 г.

За първото шестмесечие на тази година компанията има нетна консолидирана печалба от 28,4 млн. лв., което е с близо 16% повече от резултата за същия период на 2004 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *