Корекцията на азиатските пазари се задълбочи

Корекцията, която започна на азиатските фондови пазари в понеделник, продължи да се задълбочава днес.Ралито на индексите в региона през последните три месеца направи тяхната пазарна оценка прекалено висока на фона на липсата на стабилни доказателства за възстановяването на световната икономика.
В същото време агенцията за кредитен рейтинг Fitch заяви, че очаква рецесията в Хонконг да бъде по-продължителна от очакваното. В резултат на това Hang Seng се понижи с 1,1% до 18 058,49 пункта. От Fitch прогнозират, че брутният вътрешен продукт на Хонконг може да се свие с 9,1% през 2009 г., което е повече от 6,4-процентния спад, прогнозиран по-рано през годината.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific губи 0,9% от стойността си до 101,44 пункта, след като се издигна с 44% над петгодишното дъно, което удари в началото на март. Добивните и енергийните компании допринесоха в най-голяма степен за силния ръст на MSCI Asia Pacific през май. Тяхната средна пазарна оценка стана 23 пъти по-голяма от печалбата им, което е най-високата стойност на коефициента P/E за последните пет години, по данни на Bloomberg.
Основният индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 приключи сесията с понижение от 0,8% до 9786,82 пункта, а по-широкият Topix се понижи с 0,9% до 918,24 пункта. В понеделникяпонските индексисе наредиха сред малкото борсови измерители в региона, които успяха да започнат седмицата с повишения и достигнаха осеммесечен връх.
Днешните данни за ръста на индекса на съвпадащите индикатори в Япония затвърдиха усещането, че рецесията в страната е започнала да отслабва, но не успяха да изведат индексите на положителна територия. Индексъткойто съчетава 11 макроикономически индикатора, се повиши до 85,8 пункта през май, което е първият му месечен ръст за последните 11 месеца.
Движенията на борсовите индекси са твърде колебливи през последните седмици, защото инвеститорите не са сигурни дали икономиката е започнала да расте или по-скоро забавя темпа на своя спад.
Австралийките индекси също се оцветиха в червено, въпреки добрите икономически данни от днес. Борсата в Сидни навакса пониженията на останалите пазари в региона, след като остана затворена в понеделник поради честването на национален празник.Австралийският S&P/ASX 200 загуби близо 1% от стойността си и завърши сесията на ниво от 3934,90 пункта.
Индексът на бизнес доверието в Австралия отчете рекорден за последните осем години ръст от 12 пункта, за да достигне стойност от -2 пункта през май. Това е най-високата стойност на показателя за последната година и половина. Месните компании приветстваха новината, че правителството планира да инвестира 22 млрд. австралийски долара за изграждането на пътища, железопътни линии и училища.
Икономиката на страната успя да отчете изненадващ ръст от 0,4% през първите три месеца на годината. По този начин Австралия се нареди след малкото страни, заедно с Южна Корея, Индия и Китай, които се разминаха с рецесията. Миналата седмица Австралийската централна банка остави основната лихва на ниво от 3%, което е най-ниското за последните пет десетилетия.
С повишения успяха да се откроят фондовите борси в Китай и Индия. Китайският Shanghai Composite се повиши с 0,7% до 2787,89 пункта, а основният индийки индекс BSE Sensex 30 добави 2,8% и по този начин прескочи психологическото ниво от 15 хил. пункта. Повишеният инвеститорски интерес помогна на книжата на добивните, финансовите и технологичните компании.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *