Корнелия Нинова: Подкрепяме лекарите, Дянков да си ходи

София /КРОСС/ Протестите на лекарите са справедливи, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова за PRO.BG Тя подчерта, че от БСП настояват да се актуализира бюджетът на здравната каса. „Увеличението на здравната вноска е абсолютно неприемливо в условията на криза“, смята Нинова. Според нея хората нямат пари, а държавата бяга от отговорност. „Да вземем средна заплата 1000 лева за пример, това означава 8 лева повече за работника и 12 лева за работодателя, посочи тя. Според Нинова в резерва има 800 милиона, оставени от предишното правителство. „Достатъчно е да се отблокират сумите, за да не натоварваме хората“, смята тя и изрази мнение, че в момента се закриват болници без да има алтернатива и че първо трябва да се открият спешни центрове, където да се лекуват хората. Нинова допълни, че здравна реформа е необходима, но не по този начин.
Корнелия Нинова заяви, че крайната цел на управляващите е приватизация. „Те искат да използват резерва от 800 млн. лв., да го приватизират и да го раздадат на частни здравно-осигурителни фондове“, допълни Нинова. Тя заяви, че от БСП застават зад лекарските протести, защото нямат доверие в управляващите. По думите й, социалистическата партия подкрепя проверки в болниците. Според нея, такива са задължителни.
 
Според Нинова финансовият министър Симеон Дянков е „неграмотен“, след като твърди, че Булгартабак се занимава с контрабанда. Според червената депутатка Булгартабак не може да произвежда контрабандни цигари, тъй като има полицейски контрол. „Цигарите минават през митниците, които са на негово подчинение“ – подчерта Нинова. Според нея това е вредно говорене и е страхотен удар по голяма компания, „Симеон Дянков си съсипва собствения бюджет“ – подчерта тя. „Не чухме да удари истински контрабандните канали, Булгартабак му беше виновен“ – добави депутатът от БСП. Нинова заяви, че не се притеснява от операция „Совите“, защото, по думите й, не е направила нищо нередно. Според нея финансовият министър е допуснал грешка като е увеличил драстично акциза за цигари, тъй като прекомерното оскъпяване води до увеличаване на контрабандните канали.
 
Относно скандала Президент – вицепремиер, Нинова подчерта, че Георги Първанов винаги е изразявал мнение и е бил коректив на управлението на тройната коалиция. „Дянков съсипва българската икономиката, колкото по-бързо си ходи толкова по-добре“, заяви Нинова. И добави: „Толкова е малък Дянков в сравнение с президентската институция“. Според нея най-логично е Симеон Дянков да подаде оставка, но тя изрази предположение, че Премиерът няма да я приеме, защото не е готов на такава стъпка.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *