Корнелия Нинова: Танов ще е бушонът в битката между Дянков и Цветанов

Не знам кой ще победи в битката между Дянков и Цветанов, но знам, че ще загубят бюджетът и приходната част. Тази битка е странна, защото Дянков, Цветанов и техните лобита се борят кой да овладее контрабандата и кой да я контролира, а не кой да я пресече, казва депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова в интервю за “Труд“.

“Ваньо Танов е бушонът в тази битка. Впечатлена съм от неговото представяне във вътрешната комисия на НС. Беше изключително прям и директен. Не го очаквах. Мислех, че ще шикалкави. Не! Изложи тези, които потвърждават нашите изводи от м. г. Каза, първо, че причината за увеличаването на контрабандата е резкият скок на акциза. Танов заяви, че не е имало логика в това увеличение – нито икономическа, нито политическа, нито е искано от ЕС. За мой голям потрес каза, че сме направили това заради наши съседни страни – Румъния и Гърция, – за да облекчим тяхното финансово състояние! Никога не съм допускала, че това може да е мотив, за да пристъпим ние към увеличение на данъците. Това е национално предателство на Симеон Дянков!

Танов подчерта и че начинът, по който сега се води борбата с контрабандата, не е правилният. Това, че пращат екипи на митниците по пазари и в търговски обекти, не води до ефективност. От това пари в бюджета няма да влязат, а само митниците правят разходи. Каза още, че истинската битка трябва да е на границата. И тук прехвърли отговорността към МВР, защото работата на МВР е да бори организираните канали“, заявява Нинова. Според нея Танов дава обективна картина на ситуацията в момента. “Заяви, че няма кадрови и технически потенциал, че има незаети места в митниците, че не са им осигурени обещаните технически средства – рентгеновите системи, които да проверяват контейнерите с товарите. Дянков ги бе обещал, но засега е монтиран само един рентген – на Морска митница. Танов бе честен.

Ако МВР и МФ не работят заедно, няма да се справят. Ако се бият за влияние, нищо няма да се получи. Поиска нашето мнение за въвеждане на полицейско-митническо разследване. Защото, подчерта, “ако ние хванем някого, трябва да чакаме МВР да прави опис, протоколи – ние нямаме полицейски функции, за да завършим една процедура докрай”. И тъй като са в конфликт с МВР, се къса нишката в съвместната операция. Както са тръгнали, ще задълбочат проблема, вместо да го разрешат. Прехвърлят си отговорности и Ваньо Танов като шеф на агенция “Митници” им е изкупителната жертва“, казва още Нинова, според която махането на Танов няма да реши проблема.

Колкото за арестувания във Варна кораб, Нинова отбеляза: “Цветанов каза, че това не е контрабанда. Дянков твърди, че това е най-големият удар по контрабанден канал, правен някога в България. Кой е крив и кой е прав? Цветанов показа документи, с които е сигнализирал Дянков, че има такъв кораб, тръгнал от Молдова към Египет, който подлежи на наблюдение от ОЛАФ. Дянков обаче като шаран се хваща и прави акция по задържане на кораба у нас и конфискуване на стоката. Сега Молдова и Египет ще имат претенции, че това е легален износ. Същото твърди и Цветанов. Питам се дали Цветанов умишлено не подведе Дянков, за да го изложи пред света, но всъщност злепостави България? Това е най-яркият пример как битката между двете лобита издънва България пред света“. Според нея Бойко Борисов не трябва да гледа безучастно тази битка, от която България губи.

“В актуализацията на бюджета има заложени механизми, които показват, че държавата приема контрабандата в размера, в който тя е в момента, и че няма да се бори с нея“, казва Корнелия Нинова и пояснява: “В актуализацията на бюджета се предвиждат с 680 млн. лева по-малко приходи от акциз от заложения през миналия декември от Дянков. Това е контрабандата. Вместо да се борят да съберат акциза, с настоящата актуализация те узаконяват контрабандата в сегашните нива. За мен по-тревожното е, че не се търсят причините, а се борят последствията. Първата и най-важна реална стъпка за намаляване на контрабандата е намаляването на акциза. Не на нивата от 2009, а на 64 евро на 1000 къса, както бяхме договорили с ЕС. Сега нивата са 76 евро на 1000 къса. Но Дянков каза, че няма да намали акциза. Жалко, че не разбират, че по този начин ще им се увеличат приходите, ще намалят цените, от което и хората пушачи ще са по-добре, защото цигарите ще станат по-евтини. Не знам защо не го правят“.

По думите й: “Дянков предприема стъпки, които нямат мотиви и обосновка, вредни са за страната, за икономиката, за бюджета. Досега смятахме, че той прави това от глупост – сега мисля, че може би има умисъл в тези действия. Ето например м. г. той задържа плащанията към фирмите и връщането на ДДС, от което се сринаха приходите тази година. В актуализацията на бюджета се предвижда по-малко ДДС в размер на 980 млн. Това показва, че те залагат на неработеща икономика. Решенията на Дянков нито дърпат икономиката нагоре, нито пълнят хазната. Напротив! Дянков умишлено води страната надолу. Актуализацията изпразва бюджета. Дупката се пълни с резерва. Резервът ще свърши. А след това? Не се предвижда източник на средства“. И продължава: “Миналата година бюджетът бе разчетен на минус 2% спад на БВП и имаше заложени приходи. Сега актуализацията дава плюс 1% растеж на икономиката за 2010, т. е. имаме разлика от 3% на плюс. Въпреки тези 3% ръст в икономиката в актуализацията е заложен спад на приходите в бюджета в размер на 2 млрд. лева. Няма логика!“

Прогнозата на Корнелия Нинова за ситуацията до края на годината е лоша. “И по-лошо е, че не се вижда източник за растеж. Има два източника на приходи, които могат да съживят България сега. Това са 50-те процента в сивия сектор и акцизните стоки, които са контрабанда, там стоят над милиард евро. И вторият – европейските средства. Тревожно е, че и там няма напредък. Напротив, от 14-о място м. г. сега сме на 26-о по усвояемост според статистиката на Брюксел отпреди две седмици. Парите ги има, проекти има, но всичко е блокирано. Има страх в администрацията, страх в бизнеса, страх сред кметовете. Всички мълчат, макар да знаят, че мнозина от тях ще бъдат принудени да фалират. Мълчат! По две причини. Едната е от ласкателство – много хора ще хванат дископатия от превиване в кръста пред Борисов. Другата е от страх от репресии. Хората не си казват мнението – това е пагубно! Уплашеният човек е половин човек – няма позиция, няма достойнство.

Това е големият грях на Бойко Борисов – че успя да насади този страх и че от това ще пострадаме като общество, като нация. Това е страх от системата на управление, от стила на управление. От показността на тези акции. Хората не бяха виждали досега такова нещо. Да, когато се спазват законите, не бива да има притеснения. Но страхът го има. И това не е от полза за никого. Този страх блокира държавата. Със страх не се управлява, със страх не се живее, със страх нищо не може да се направи“, заявява в края на интервюто за “Труд“ депутатът от КБ Корнелия Нинова.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *