Корпоративна търговска банка изчерпи ликвидността си, спря плащанията и поиска специален надзор от БНБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) поискала от БНБ да бъде поставена под специален надзор, за да се избегне обявяването й в неплатежоспособност. Това става ясно от официално съобщение на КТБ до Българска фондова борса, където банката е листвана. Чрез поставянето под специален надзор, ще се гарантират интересите на клиентите, както и възстановяването на банковата дейност.

„Всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт. За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на вашите интереси, а също така и – за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на централната банка.“, се казва в съобщението на КТБ.

В 11,40 ч. изпълнителният директор на КТБ ни информира, че не могат да продължат да изпълняват задълженията си, каза на извънредна пресконференция гуверньорът на БНБ Иван Искров. В БНБ е получено и официално уведомление от КТБ, че ликвидността е изчерпена и че банковите операции, както и разплащанията, се преустановяват.

От този момент нататък правата на акционерите на КТБ са отнети и са назначени квестори. Ръководството на БНБ е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Иван Искровпризова медиите и институциите в страната да не спекулират с информация за Корпоративна търговска банка. Веднага след това тегленията, които започнаха в понеделник, намаляха, подчерта гуверньорът. „Много е важно, когато говорим за банки, да сме много внимателни. Много държави завиждат за българския банков сектор и ако сами си обърнем лодката, това ще покаже, че сме абсолютно неподготвени. КТБ не е фалирала”, подчерта Искров.
Междувременно стана ясно, че миноритарният собственик на КТБ – руската ВТБ, е заявил интерес за преговори с БНБ в посока подкрепа на Корпоративна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *