Корпоративни споразумения за Южен поток ще се подпишат през тази година

Корпоративни споразумения с България, Сърбия и Гърция по проекта Южен поток ще бъдат подписани през тази година. Това каза в интервю за телевизионния канал Вести вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

Според Медведев през 2009 година трябва да бъдат готови техническо-икономическите експерти оценки по всички участъци на проекта. Освен това, отбеляза Медведев, Газпром ще постави пред Европейския съюз въпроса на проекта Южен поток да бъде даден приоритетен статут. Според вицепрезидента на руската газова компания няма основания за отказ на ЕС.

Макар за пазарите, като че ли, проектите Южен поток и Северен поток да са различни, то от изпълнението им, като се има предвид глобализацията на пазарите, ще спечелят всички страни, отбелязва Медведев. Освен преките договори има обменни и търговски операции, а също и потребност от природен газ за подземни хранилища, посочва в интервюто си за Вести вицепрезидентът на Газпром. Всичко това повишава заинтересоваността на всички европейски страни от изпълнение на тези проекти, заключава Медведев, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *