Корупционен скандал в германския Телеком

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Сделка срещу подкупи

Прокуратурата в Бон се зае с шефа на германския Телеком Рене Оберман – заради предполагаеми подкупи, дадени в Македония и в Черна гора. Срещу Оберман и още седем души е започнало разследване.

Чрез дъщерната си фирма „Магиар Телеком“ германският Телеком развива активна дейност в цяла Югоизточна Европа. В Македония концернът закупи през 2001-ва година „Македонски телекомуникации“ /МакТел/, като очевидно за осигуряването на преференции при сключването на сделката са били дадени подкупи. Македонските служби разследват междувременно шестима високопоставени правителствени служители. Сашо Стефановски от управляващата християндемократическа партия ВМРО казва:
„Шестте спорни консултански договора, които са предмет на разследването, са от периода 2004-та до 2006-та година, от времето на управлението на социалдемократите. Тогава в управителния съвет на македанския Телеком са били водещи партийни представители като Деян Мичкович и Ванчо Узунов.“
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Прокуратурата разследва срещу шефа на Телеком
Но и консерваторите от ВМРО са замесени в аферата с телекома. Християндемократите печелят изборите през 2006-та, премиер става Никола Груевски, който побеждава и на предсрочните избори две години по-късно. Зоран Йовановски от опозиционната социалдемократическа партия казва:
Рушветиот високите етажи
„Непосредствено преди изборите през 2006-та на фирмата „Аналитико“, близка до ВМРО, са дадени 120 хиляди евро. В случая са замесени някои от най-близките сътрудници на министър-председателя, самият той е част от тази афера. Трябва да се изясни колко пари са били дадени за подписа на премиера, който през 2001-ва година е бил финансов министър, при тогавашната продажба на Телекома.“
Разследванията се занимават с подозренията за незаконно партийно финансирани – каквито са данните от прокуратурата в Бон. Смята се, че раздадените за подкупи средства са няколко милиона евро. „Зюддойче Цайтунг“ се позовава на информация от концерна и съобщава за седем милиона рушвети в Македония и Черна гора. Унгарските медии твърдят, че само за покупката на телекома в Черна гора са били дадени седем и половина млн. евро подкупи – без ясна насрещна услуга.
Bildunterschrift: Оберман – обвинение в предполагаеми подкупи
В края на 2006-та година тогавашният шеф на „Магиар Телеком“ Елек Щрауб подаде оставка заради балканските сделки. В Германия заради съмнителните действия в Югоизточна Европа бонската прокуратура разследва осем мениджъри на Телекома, сред които и шефа на концерна Рене Оберман. Разследванията ще продължат с месеци, в тях участва и Федералната криминална служба.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *