Корупционен скандал в Полша

Полската прокуратура предяви обвинения в злоупотреба с власт срещу директора на националната Служба за борба с корупцията Мариуш Камински.
Камински е заподозрян, че е насърчавал свои подчинени да подправят документи и да предлагат подкупи в рамките на антикорупционна проверка в министерството на селското стопанство и развитието на селските райони, съобщи говорителка на прокуратурата в град Жешов.
По време на операцията, проведена през 2007 г., агенти под прикритие предложили на двама бизнесмени 3 милиона злоти (1 милион долара), за да използват близките си връзки в министерството и да променят предназначението на земеделска земя.
Впоследствие тогавашният министър на селското стопанство бил уволнен.
Мариуш Камински отрече да е превишил правомощията си и да е фалшифицирал документи. „Мисля, че тези обвинения в действителност нямат основание“, каза Камински на специално свикана пресконференция.
Службата за борба с корупцията бе създадена през 2006 г. от тогавашния премиер Ярослав Качински – председател на намиращата се в момента в опозиция партия „Право и справедливост“. Нейната задача е да изкорени това негативно обществено явление от националните и местните власти.
„Право и справедливост“ заяви, че обвиненията срещу Камински са отмъщение за предприето неотдавна от службата разследване за незаконно лобиране. Анкетата доведе до оставките на двама политици от управляващата в момента либерална партия „Гражданска платформа“, за които се твърди, че лобирали незаконно в полза на хазартни компании да бъде блокиран законопроект за налагане на допълнителни данъци на сектора.
Премиерът Доналд Туск заяви миналата седмица, че вече вярва по-малко на Камински, но няма да търси претекст, за да го отстрани от поста. Помолен днес за коментар на предявените срещу директора на Службата за борба с корупцията обвинения, Туск каза, че ще го уволни, ако обвиненията са сериозни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *