Корупцията в България намалява, но остава най-голяма в ЕС

Корупцията в България е намаляла през тази година, но продължава да е най-голяма сред страните – членки на Европейския съюз. Това става ясно от представения вчера в Берлин годишен доклад на международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“. В индекса „Възприятие на корупцията“ за 2014 г. страната ни поделя 69-о място с Италия, Гърция, Румъния, Бразилия, Сенегал и Свазиленд. Миналата година България заемаше 77-а позиция в подреждането. Изследването обхваща 175 държави в света.

Индексът е създаден на базата на 12 изследвания, проведени от независими международни институции, като всяка държава се оценява от 0 до 100 единици според възприятието за корупцията на жителите й. 100 единици са максимално възможните и означават, че в дадена страна няма корупция, а 0 единици са показател за изключително висока корупция. Стойността на индекса за България през 2014 г. се увеличава спрямо 2013 г. с едва 2 единици и вече е 43 единици. За сериозен напредък се смята скок с повече от 4 единици.

Най-некорумпираната държава в света според „Трансперънси интернешънъл“ е Дания, чийто индекс е 92, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Сингапур, Холандия, Люксембург и Канада. В дъното на класацията са Сомалия, чийто индекс е 8, Северна Корея – също с индекс 8, Судан – с индекс 11 и Афганистан – с индекс 12.

„Трансперънси“ припомня в доклада си, че през 2014 г. са избухнали доста корупционни скандали в стара Европа, отбелязва „ИЮ Обзървър“. Във Франция, Испания и Италия в подобни скандали се оказаха замесени бивш президент, настоящ регионален лидер и членове на кралска фамилия, политици и влиятелни бизнесмени. Проведоха се и много протести срещу корупцията – в Испания, Румъния, България, Унгария, Чехия и Словакия. Турция, която бе разтърсена от грандиозни корупционни скандали, е посочена като пример за рязко влошаване на ситуацията. Индексът на страната е паднал от 50 на 45 единици, но въпреки това заема в класацията по-добра позиция от България – 64-то място.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи вчера доклад за корупцията в международния бизнес, като са анализирани над 400 случая в 41 държави по света, подписали Конвенцията за борба с корупцията. Според данните от изследването средният размер на подкупите е 10.9% от стойността на сделката и 34.5% от приходите – рушветът се равнява на около 13.8 млн. долара. По-често подкупи се плащат, за да се печелят договори от държавни компании в страни с развити икономики, отколкото в развиващите се държави. Подкупвани са били най-често държавни служители -27%, митничари – 11%, зад тях се нареждат служителите в здравеопазването – 7%, и служители в сектора на сигурността – 6%. Разкриването на корупция най-често става след вътрешен одит, а средният срок за разследване се е увеличил от 2 г. през 1999 г. до 7 г. през 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *