Корупцията на ГЕРБ: Да похарчиш 30 млн. евро за нещо безплатно

Британски сайт се подиграва с намирисващи на корупция практики в България: „Българското правителство ще плати 30,000,000.00, да, 30 милиона евро за такси за използване на продуктите на Microsoft Windows OS and Office – пакети, които администрацията ще използва в следващите 3 години.

Тези пари се плащат на всеки три години. Получава се, че 10 милиона евро се харчат всяка за нещо, което може да се вземе без пари или да се замени с безплатна алтернатива.
Звучи ли ви логично?

Не съвсем, но не забравяйте, честава дума за българското правителство. Неговите висши сановници има едничка цел, докато са на власт – да я осребряват в кеш.
А от безплатната алтернатива Linux OS кеш не може да се изкара!

За никого няма да прозвучи учудващо, че добра част от харчените всяка година 10 милиона евро ще се върнат в джобовете на онези, които правят поръчката и харчат парите.

Иначеима ли обяснение, че една и съща компания „печели” всички търгове през последните 14 години, нищо че дава най-високата цена. Общата похарчена от бедната държава сума отдавна надмина 100 милиона евро. Какъв повече коментар може да се направи?

100 милиона евро се инвестираха в българското образование, вместо да пълнят джобовете на корумпирани държавници и на баснословно богатия Microsoft? Не можем да знаем отговора на този въпрос, защото това никога не се е случвало!

Моля, не възразявайте, че windows е по-лесен за използване от безплатния Linux, защото такова нещо може да каже само някой, който никога не е използвал OS.

Ние спряхме да използваме Windows в сайта ни Olimex от години и единственият проблем, пред който можеше да сме се изправяли някога е невъзможността да се свърже с някой възстар принтер Cannon, който по случайност не е изхърлен отдавна на боклука. Но ние, също като българската администрация имаме HP принтери за щастие.

Накрая: някои хора може да кажат – голямата работа: 30 милиона евро не са много пари за харченене от правителство.Не забравяйте, че за малка България с нейния бюджет 61 пъти по-малък от британския, изразходването на 30 милиона евро е като кабинетът на Камерън да прахоса 1, 830 млрд. А примерът също така показва колко ефективно работи българското правителство и колко разумно харчи парите на данъкоплатеца”.

19 минути не за първи път пише по тази корупционна тема. И трябва да напомни още нещо – правителството ни не само не използва безплатна алтернатива, тонаема за срок на цени по-високи от тези за купуване за вечни времена на въпросните програмни продукти за милиони.

Затова няма пари за болниците, та искат да ги продават на фармаолигарсите, а театрите са пред затваряне другия месец, след като турихме ножа на филхармонии и опери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *