Корупция или нещо друго?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кой и от какво се пази?

Обвинения в корупция свалиха на бърза ръка и хора на новата власт: министри и висши администратори, още несвикнали с новите постове, вече се разделиха с тях. Безпощадна борба срещу престъпността ли е това или нещо друго?

Какви времена доживяхме само! След като корупцията изяде главата на Станишев и изпепели обществените нрави в България, лумнаха и първите пожари в средите на новите управляващи: току-що назначени министри и висши държавни служители набързо бяха сбогувани с властта. Ако нещата продължават така стремително, скоро няма да се знае кой еминистър и кой – вече затворник.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Доводите срещу Начева са прекалено неубедителни
Прикритие за разчистване на лични сметки?
Борисов спечели изборите с обещанието, че ще се пребори с корупцията и се е захванал с нея като приказния юнак със змея. Всеобщите очаквания за съдебни обвинения, подсилвани и от европейския натиск за действия срещу престъпността, бяха предоволно задоволени напоследък. Опасността е обаче в това, че борбата срещу корупциятаможе дапослужи като прикритие за лесно разчистване на лични сметки, за прокарване на лобистки интереси и на частни стремежи към власт.
Трудно е да се каже в какво точно е обвинена твърде кратко действалата нова шефка на НЗОК Жени Начева. Встрани от цитираните съдебни параграфи, на човек му остава неприятно-тягостно впечатление от неразбиращия поглед на уволнената директорка, която беше хвалена от ГЕРБ като брилянтен професионалист и експерт, човек с опит и познания тъкмовъв финансовите правила и реда на функциониране на касата.
Излиза, че точно в тази сфера тя е действала напълно дилетантски: с обикновен и-мейл и изцяло самоволно разпращала стотици хиляди левове на районни здравни каси и болници, сякаш се договаря за пиене на кафе с приятелки. Трудно е да се повярва на подобно нещо, като се знае, че методите на комуникация в българските министерства и публичната администрация все още залагат изцяло на писмената, и то хартиена форма, за разлика от западноевропейската практика.
Още по-невероятно е човек като Начева, която е наясно с кризисния финансов статут на касата, да е ръсила парите както й скимне, без съгласие на Надзорния съвет, след като тя самата твърди, че основната й грижа е била да предотврати фалита.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Виновни ли са набедените?
Начева и Нанев – пожертвани пешки?
Покрай цялата еуфория за разкрити престъпления остава като че незабелязан доста по-сериозният факт, че в Здравната каса очевидно няма механизъм за контрол. Това – според мен – е основната предпоставка, за да не стават злоупотреби в бъдеще. Остава и въпросът с какво точно са се занимавали одиторите на Сметната палата, които не са установили нищо незаконно.
Доста натрапчиво е усещането, че и Начева, и Божидар Нанев са пожертвани пешки за демонстрация на надпартиен стандарт в борбата срещу корупцията. Дано прокуратурата ме опровергае със солидни доводи. Защото онова, което е общоизвестно, е доста странно и недостатъчно. Нанев купил на завишени цени ваксина срещу свинския грип… Горкият, да беше министър в Германия, нямаше да му се случи подобен срам. И тук закупените от държавата партиди бяха с доста пресолени цени, поради създадената международна истерия. Ако не ги беше купил пък, щяха да го съдят за безгрижно безделие. И така, и иначе – все лошо.

Бистра Узунова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *