Костадинов: Важно е повече енергийни потоци да минават през България

Изключително важно е колкото се може повече стратегически енергийни потоци да минават през България. Това каза по бТВ тази сутрин бившият директор на АЕЦ-Козлодуй и депутат от ПГ на Българска нова демокрация Йордан Костадинов.

Той подчерта, че е трябва да станат известни точните параметри на договора за изграждане на газопровода „Южен поток“. Да се гарантира договора до 2030 година и това, че руски газ ще продължава да минава през сега съществуващите тръбопроводи, отбеляза Костадинов.

Той уточни: „Да се гарантира, че ще се плащат такси и от този газ – 17 милиарда кубически метра в момента – ние ще можем да черпим около 6 млрд. кубически метра, ако имаме нужда.

Сега имаме нужда от около 3,5 млрд. кубически метра. Да се гарантира, че таксата през „Южен поток“ няма да е по-малка от тази, която е сега – 1,67 долара на 1000 кубически метра. И още редица въпроси, на които не е даден отговор“.

От своя страна бившият шеф на държавната компания „Булгаргаз“ Васил Филипов отбеляза по бТВ, че България трябва да работи, освен за „Южен поток“, и за бързото построяване на газопровода „Набуко“, за да има сигурност на доставките.

Според Филипов страната ни забива нож в гърба на Европа и създава условия за експанзия на Русия в Европа, а българската енергийна мафия се командва от Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *