Костадин Паскалев: Малките общини са пред фалит, големите са много затруднени

София /КРОСС/ Малките общини са пред фалит, големите са много затруднени. Това заяви пред БНТ кметът на община Благоевград Костадин Паскалев по повод допълнителното съкращаване на бюджета на общините с 15%.
„Когато се коментира орязване на разходи, това трябва да стане след анализ на онези дейности, които не могат да бъдат спестени“, каза Паскалев и поясни, че на практика тези 15% орязване на разходите за здравеопазване означава общинският онкодиспансер да спре да обслужва пациентите с животоспасяващи лекарства и операции. Паскалев посочи, че общините са затруднени и защото средствата по проекти от еврофондовете са изплатени от държавата в рамките едва на 4%, а са контрактувани при 27%. Паскалев направи аналогия с често посочвания от Дянков пример, че бюджетът на държавата е като бюджета на семейството. „Как да съкратим членове на семействата“, попита кметът.
Паскалев смята, че в момента държавата кара общините да се откажат от чувството си за солидарност защото точно на социално уязвимите казваме – не сте ни нужни. Според него е парадоксално, че се увеличават разходите в държавата, но се съкращават разходите на общините. „Третият сектор, по който имаме намаление са капиталовите разходи. Договорите са подписани, но те остават необезпечени. Борисов ни вкарва в същата схема, срещу която негодуваше, че е заварило правителството“, коментира Паскалев.
Кметът на Благоевград твърди, че има абсолютно избирателно отношение към общините по отношение на тяхното финансиране. „От 1998 година до миналата година винаги е имало увеличаване на разходната част на общините, в момента има рязък спад, посочи Паскалев. Освен това по думите му 50% от времето на общините в момента отива за преписки и за проверки на МВР и ДАНС. Според него е недопустимо от морална гледна точка на национално ниво ГЕРБ да твърди, че ще използва средства от резерва, а на местно ниво да се залагат резерви в общинските бюджетни. Според бившият министър на регионалното развитие има криза, предстоят избори и има проблеми в правителството – това са трите основни проблема в момента.
„Няма да се кандидатирам за кмет и нямам политически амбиции“, заяви Костадин Паскалев. Според него силната опозиция е гаранция за стабилно правителство. Позитано може да бъде силна опозиция, ако има политическа воля, смята кметът, но според него напоследък прегръдката на Позитано с Дондуков 1 е много силна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *