Костов: Изборите бяха в стил ”Данко Хаирсъзина”

„Основната разлика между нас и тях е, че ние сме демократи и никога, при никакви обстоятелства, не бихме направили избори в стил „Данко Хаирсъзина“ (герой от книгата на Алеко Константинов „Бай Ганьо“ – бел. ред.)“, добави Костов на пресконференция на ДСБ по повод приключилите избори, предаде БТА.
„В същото време това струпване на властта е съчетано с импотентност от гледна точка на управлението на страната, независимо какво се говори в момента“, каза още бившият премиер. Все пак, той заяви, че от партията очакват Росен Плевнелиев и Маргарита Попова да бъдат президент и вицепрезидент на целия български народ, както е по конституция.
„Може би за първи път в българската политическа история ДПС гласува срещу президент. Това е еманципация на президента от подкрепата на ДПС и този президент със сигурност няма да плаща за тази подкрепа на Доган, който умее да осребрява такива подкрепи“, коментира още Костов, цитиран от БГНЕС.
„Ние призовахме да се гласува за Плевнелиев и видяхме, че ако Ахмед Доган е дал подкрепа, тя не е била достатъчна на Калфин да се наложи в двубоя за президент“, каза още бившият премиер по повод обявената от лидера на ДПС подкрепа за двойката на БСП.
Междувременно социологът от МБМД Петър Живков опроверга пред БНР схващането, че електоратът на ДПС не е гласувал на първи тур.“Най-много от тях са гласували за Ивайло Калфин, след това за Меглена Кунева и на трето място за Росен Плевнелиев. ДПС се разцепи на две половини – едната са българо-мохамеданите, а другата са турците. Общо 29% от електората на ДПС е подкрепил Плевнелиев“, коментира той.
Иван Костов коментира и отношенията в Синята коалиция. За пореден път той осъди експеримента на СДС и на техния кандидат за „Дондуков“ 2 Румен Христов за обединение с Евгений Бакърджев и Стефан Софиянски, довело до подмяната на Синята коалиция. „Това е причината и за лошия резултат. Ако не беше този експеримент, а друг кандидат от името на Синята коалиция, класирането щеше да е доста по-добро“, каза лидерът на ДСБ.Той поиска СДС да осъзнае грешката си и експериментът веднага да бъде прекратен, защото в противен случай не била ясно съдбата на самата дясна коалиция занапред.
В крайна сметка обаче ДСБ запазва позициите си от 2007 г. в местната власт, обяви председателят на предизборния партиен щаб Веселин Методиев. ДСБ печели 101 общински съветници, явили се със самостоятелна партийна листа или в различни коалиции, зад които стоят близо 206 000 гласа. През 2007 г. партията е взела 103 общински места, зад които тогава е имало над 209 000 вота. „Ние сме четвърта политическа сила след ГЕРБ, БСП и ДПС“, обобщи Методиев.
ДСБ внимателно ще подходи към бюджет 2012, който кабинетът разглежда днес, заяви още Иван Костов. Според него обаче управляващите отсега се опитват да минимализират очакванията на хората по отношение на пенсии и заплати и да ги принудят да свикнат със замразяването на доходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *