Костов: Както бягате от темите, ще добягате до предсрочни избори

Мнозинството депутати отхвърли предложението на Синята коалиция за създаване на временна комисия по случая със смъртта на недоносено бебе в горнооряховската болница и изнесените СРС-та по случая.
88 депутати бяха „против”, 60 – „за” и 20 – „въздържал се”, предаде „Фокус“. Ваньо Шарков от Синята коалиция предложи прегласуване на предложението. При прегласуването 16 депутати от ГЕРБ се въздържаха от общо 18 „въздържали се“, 90 депутати гласуваха „против”, а 61 – „за”.
Трима от независимите депутати също бяха против проекта, а двама се въздържаха. „Атака“ гласува против.
БСП и ДПС подкрепиха сините, но от управляващата партия се обявиха против формирането на комисията, защото това било работа на прокуратурата, съобщи Дарик радио.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че няма да образуват наказателно производство срещу вътрешния министърЦветан Цветанов заради това, че разгласи СРС-тата от разговорите на лекарите от болницата, защото информацията е била декласифицирана по установения от закона ред и оповестена от министъра след разрешение на наблюдаващия прокурор.
„Проблемът в случая с Горна Оряховица се състои в неизвестността. Възможно ли е някой да стои на тази трибуна и да казва на последния човек в страната – ти си изверг, ти си убиец на деца? Лекари-убийци на бебета в Горна Оряховица продължават да израждат бебета, ако е вярно това, което е казано от трибуната. Народното събрание няма ли да ги спре тези лекари-убийци?“, попита риторично съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов от парламентарната трибуна по време на дебатите днес, цитиран от „Фокус“.
„Истината е много нелицеприятна – вицепремиерът използва средства за защита, които са недопустими. По този начин създаде несигурност”, каза още лидерът на ДСБ.
Той посочи, че у него остава впечатлението, че съдебномедицинската експертиза (вече бе оповестено, че според нея бебето е родено мъртво, но лекарите не са документирали своите действия – б.р.) се крие заради този голям гаф – злоупотребата със СРС-та.
„Ако НС си затвори очите, трябва да спре да се уважава. Така, както бягате от темите, ще добягате до предсрочни избори“, обърна се към управляващите Костов.
Той посочи, че е попитал здравния министър Стефан Константинов защо ги търпи тези лекари.
„Ние чухме лекари, които говорят, ужасно нарушавайки медицинската етика. Аз очаквам Български лекарски съюз да се произнесе – поне да им отнеме за известно време правото да практикуват лекарска професия”, коментира още Костов.

„Не е работа на Цветанов да казва кой за какво е виновен без съдът да се е произнесъл, нещо недопустимо в друга европейска държава. Този скандал не може да бъде вече спрян, той е обществен“, коментира и лидерът на СДС Мартин Димитров, предаде БГНЕС.
Сините заявиха, че това, че информацията е декласифицирана, не означава, че вътрешният министър Цветанов може да я изнесе публично.

Павел Шопов от „Атака“ обаче заяви, че опозицията е направила всичко възможно да издевателства върху управляващите. „Опозицията в България е свикнала с мисълта, че скандалите свалят едно правителство и са в състояние да бутнат едно правителство. Истината за нещата, които стават, е съвсем различна”, каза той, цитиран от БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *