Костов: Цветанов урежда депутатски гласове със спрени разследвания

Това заявиха на брифинг в парламента лидера на ДСБ Иван Костов и депутатът от партията Димо Гяуров, предаде „Фокус”.
Вчера депутатите отхвърлиха проект за промени в Закона за политическите партии, внесен от „Атака“, според които субсидията да е обвързана с партиите, а не с отделните депутати. Волен Сидеров обвини двама отцепили се депутати, че са дали субсидията си на БСП, но само един потвърди това.
Днес Костов заяви, че председателят на Сметната палата Валери Димитров е длъжен да отговори кои партии в парламента са приели независими депутати да декларират принадлежност към тях, независимо, че те не могат да се присъединят към тяхната парламентарна група. Освен това – дали партиите получават бюджетната субсидия за независимите народни представители и как Сметната палата тълкува понятието „декларирана принадлежност”.
Смисълът не е ли синонимен на членство в партията и ако има друг смисъл, няма ли да излезе, че в партията членува субсидията, но не и депутатът, попитаха от десницата. „До ден-днешен се оказва, че гласовете, дадени за една политическа сила, биха могли да бъдат прехвърлени към друга”, каза Гяуров.
Затова Синята коалиция внася ново предложение за промяна на Закона за политическите партии, според което да отпадне текстът, предоставящ възможност независим депутат да заяви принадлежност към друга партия и така да бъде прехвърлена и субсидията, отпусната за него. „Това предложение трябва да бъде подкрепено от управляващите, ако искат да докажат, че не разчитат на закупуването на гласовете на независими депутати, за да удържи мнозинството”, каза Гяуров.
„Човекът, който е отговорен за това независими депутати да подкрепят ГЕРБ, е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Не Симеон Дянков, а именно Цветанов може да каже причините, поради които независими депутати гласуват за ГЕРБ. Това е известно – става дума за спрени призовки и спрени разследвания“, каза още Костов и уточни, че някои от разследванията са за данъчни нарушения, съобщи БТА.
Той предупреди обаче, че тази закрила е съвсем временна и тя е до момента, в който изтича мандатът на управлението на ГЕРБ. „Никой няма да се съгласи да закриля по-нататък и да саботира разследване срещу депутати поради какъвто и да е повод след следващите парламентарни избори, това е временно сечиво за мнозинство“, добави бившият премиер. “
Парламентарната група на сините ще иска още разследване за това как са се разходвали средствата от държавните субсидии за партиите до момента. „Разследването ще бъде за неправомерно източване на средства. Въпросът стана политически. ГЕРБ изпадна в пълна изолация от законопроекта на „Атака” и спъна гласуването му вчера”, каза лидерът на ДСБ.
„Никой не ме е рекетирал. Категорично не съм подавал декларация за пренасочване на партийната субсидия към определена политическа партия“, коментира по-късно пред журналисти независимият депутат Огнян Пейчев, който неотдавна напусна парламентарната група на „Атака” заедно с Валентин Николов и Кирил Гумнеров, предаде.
Пейчев посочи, че е в непрекъснат контакт с двамата и от тяхно име твърди, че и те не са подавали подобни декларации. Другата седмица те ще представят документи, получени от Симеон Дянков, с което ще докажат думите си. По думите му, може би трябва да има промяна в закона и въобще партиите да нямат субсидии. „Тогава ще питам в политическото пространство кои политически партии ще останат. Дали тогава ще остане „Атака” и ще може ли да се изхранва тя от собствения си партиен членски внос”, добави той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *