Коя европейска страна ще има най-голямо население през 2080 г.?

През последните месеци се появиха различни коментари по отношение на ефекта на бежанската вълна в Европа. Безспорно тя ще окаже промяна върху демографската ситуация в държавите от Стария континент.

Изчисления в доклад на~~ Евростат показват, че до 2080 г. мигрантите в Германия ще бъдат около 9,5 милиона души. По същото време най-населената държава в Западна Европа ще бъде Великобритания.

От европейската статистическа служба посочват, че безспорно бежанците ще предизвикат промяна в демографския баланс в региона. Така след 65 години в Обединеното кралство ще живеят повече от 85 милиона души, като те ще са повече дори от тези във Франция и Германия.

Все пак от Евростат посочват, че е „твърде рано да се посочи какво точно ще е въздействието на бежанците” в Западна Европа и дали те ще компенсират до няква степен застаряващото население в по-голямата част от страните на тази територия.

Според прогнозата това е малко вероятно. Въпреки големият брой на хората, които търсят убежище в Германия, например, населението на най-голямата европейска икономика ще се свие с 1,4 милиона души. Така през 2080 г. там ще живеят 65 милиона в сравнение с 80 милиона души в момента.

Не само Берлин обаче е изправен пред този проблем. Тази тенденция ще бъде характерна и за България, както и за Гърция, Португалия, Словакия и Латвия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *