Коя е най-бързо развиващата се банка в България

Коя е най-бързо развиващата се банка в България? Отговорът на този въпрос ни дава доклад на Deloitte за банковия сектор в Централна Европа.

Според него, най-бързо развиващата се чуждестранна банка у нас е осмата по големина на активите си Сосиете Женерал Експресбанк, която е увеличила пазарния си дял както в кредитирането, така и в набирането на депозити.

Сред банките с български собственици с най-добър ръст се отличават Корпоративна търговска банка (която обаче от 20 юни е под специален надзор) и Първа инвестиционна банка, отбелязват от Deloitte.

Местните играчи успяха да увеличат пазарния си дял, най-вече за сметка на банките с гръцки собственици, но и за сметка на голяма част от другите трезори.

През следващите години на пазара у нас ще се наблюдава консолидация, като една или повече от банките с гръцки собственици се очаква да бъдат продадени, като се очаква те да се фокусират върху основните си пазари.

Това е и шанс за по-малките чуждестранни играчи в сектора, отбелязват от Deloitte.

Най-голямата гръцка банка у нас – Обединена Българска банка, е добре позиционирана и от нея може да се очаква растеж. Банката успя да намали съотношението кредити/депозити под 100% и погаси финансирането от компанията-майка.

Уникредит Булбанк, която е номер 1 по активи у нас, успя да задържи пазарния си дял в кредитирането през последните години, но лидерът на този пазар – Банка ДСК, осъществи по-добър прогрес с намаляването на съотношението кредити/депозити и възстановяване на съотношението ROE (възвръщаемост на капитала).

От Deloitte отбелязват, че с икономическото възстановяване у нас се очаква и постепенно възстановяване в кредитирането.

По данни на централната банка към 30 юни, най-голямата банка у нас по размер на активите си е Уникредит Булбанк, следвана от Банка ДСК и българските Първа инвестиционна банка и КТБ. Гръцките ОББ и Пощенска банка са с активи от 6.7 и 6 млрд. лв., докато Райфайзенбанк, Сосиете Женерал Експресбанк, ЦКБ и Алфа Банк допълват топ 10.

11-ата позиция по размер на активи в страната се заема от четвъртата представена банка с гръцки собственици – Банка Пиреос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *