Коя е най-скъпата валута

В САЩ един сандвич Big Mac струва 4.20 долара. Ако тази цена се сравни с цените на сандвичите в други държави и резултатът се претегли през стойността на съответните валути спрямо долара, може да се оцени доколко курсът отговаря на покупателсната способност.
При това сравнение се оказва, че най-надценената валута е швейцарският франк, който би трябвало да струва 1.55 долара, претеглено през цената на сандвича Big Mac в Швейцария. А пазарният курс е 0.96 долара. Така франкът е надценен с 62%.
Най-евтините сандвичи се продават в Индия. Те не са Big Mac, а Maharaja Mac и се правят с пилешко, а не с традиционното говеждо месо, тъй като кравата в Индия е свещено животно.
Един такъв сандвич струва 1.62 долара, което показва, че рупията е подценена с 60% спрямо долара.
Еврото, което наскоро падна до 16-месечно дъно спрямо американските пари, сега се търгуват за по-малко от 1.30 долара. Въпреки това то е надценено с 6% с оглед на средната цена на Big Mac в еврозоната .
Унгарския форинт и чешката крона преди 6 месеца бяха близо до паритет срещу долара, претеглени през цената на сандвичите в MacDonald’s, но сега са подценени, съответно с 37% и с 18%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *