Крадци избират жертви по фейсбук.

Млада двойка от София си оправя багажа. Слага в куфарите леки дрешки и бански и товари багажа в колата. След няколко часа път вече е на морето. Разтоварва и отива на плаж. Още със стъпването на брега си прави селфи и пише във фейсбук „Друго си е на морето“. Точно това чакат крадците, които следят профилите на двамата. Така те вече знаят, че набелязаният от тях апартамент е празен и спокойно може да го оберат, разказат полицаи от сектор „Кражби“ в СДВР.

„Основният проблем на българина е, че много обича да се хвали и да се показва. Отива на курорт, снима се и веднага качва във фейсбук. Вместо да парадира на секундата, е много по-добре човек да изчака да се върне от почивката си и тогава да качи снимките в интернет“, съветва полицай.

Много често в социалните мрежи се допускала и друга грешка. Хората си качвали детайлни снимки на апартаментите и така улеснявали крадците. Те вече предварително знаели кое къде стои и не губели време да тарашат.

Млади момичета пък обичали да показват бижутата си във фейсбук. Често си качвали и снимки с пари. „Крадецът вижда това парадиране и решава да действа. Друг начин, който използват бандитите, за да разберат дали даден апартамент е празен, е да видят дали собствениците си вземат пощата. Ако сметките се натрупват, значи обитателя го няма. Стара хитрина на обирджиите е и да поставят хартийка или боклук до входната врата на апартамента. Следят също и дали собственикът на жилището включва осветлението вечер.

Кражбите се извършват обикновено от двама души. Единият стои извън апартамента, за да предупреди авера си в случай на засечка. Другият тараши жилището. Обикновено обирът продължава не повече от минута, като крадецът търси пари и златни накити.

„Избягва се техника, защото е трудна за изнасяне“, казват криминалисти. Другата причина е, че по нея остават специфични белези като драскотини. Напоследък обаче се наблюдавал бум в кражбите на телевизори.

Една сигурна брава може и да затрудни крадците, но със специалните си метални заготовки те вече успяват да отключат почти всяка за секунди, твърдят спецове.

През лятото влизат в домове, докато собствениците спят.

За да се защити от кражба, докато е на почивка, човек може да вземе някои мерки.

„Може да помоли някой комшия да му прибира пощата и да включва осветлението и телевизира за няколко часа вечер“, съветва полицай. Той добавя, че не е нужно да даваме ключа си на някого. Вместо това може да си купим евтин контакт с дистанционно управление. Така с едно натискане на бутона съседът може да включи телевизора и осветлението в дома ни, без да влиза в него. Подобен контакт струва 5-6 лв. и може да спаси човек от големи беди.

Много малко от кражбите стават, докато хората са в апартамента. В летните жеги обаче някои апаши не устоявали на изкушението, когато виждали отворен прозорец на ниските етажи. Такъв тип кражби обаче са рискови, защото се случвало апашът да събуди собствениците и да отнесе пердах.

Като цяло обаче кражбите в София намаляват драстично в летния сезон.

Обирджиите вече не действат на групи, категорични са в СДВР. За всяка акция се подготвя отделен екип. „Престъпниците вече са многопрофилни. Днес извършват кражба, утре измама, вдругиден грабеж“, твърдят полицаите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *