Кражба за ? 5 млн. само от проекта

За изграждането на детската болница са предвидени общо 42,7 млн. евро. От тях 7,259 млн. евро са за проектиране, 12,810 млн. за строителство, 6,405 млн. за инсталации, 11,956 млн. за оборудване и 4,270 млн. евро за болнична информационна система.

Според одобрения от правителството договор с изпълнителя „Вамед Инженеринг“ 85% от общата сума трябва да се осигурят с експресен и гарантиран от българската държава кредит от Банка Аустрия Кредитанщалт, а останалите 15 на сто – чрез пряко финансиране от българската държава.

Най-беглият поглед на цифрите доказва нагъл опит за източване на държавата, установяват проверяващи. Само за проектиране на болницата са предвидени 40% от необходимите за строителство пари. Според Наредба 1 на Камарата на архитектите в България цената на инвестиционното проектиране може да достигне до 10% от строителната стойност. За конкретния тип болнично заведение максимумът й е 5,5% плюс 2,2% за управление на инвестиционния проект и инвеститорски контрол.

Максималната цена на проектирането е могла да достигне до 7,5% от строителната, установяват експертите. Вместо 1,96 млн. евро екипът на Богоев поиска от парламента да одобри за проектирането 7,259 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *