Край на безплатните найлонови торбички

От средата на следващата година с наредба се въвежда продуктова такса за прозрачните найлонови торбички с дръжка, които имат дебелина до 15 микрона.Това съобщи на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БТА.

Наредбата предвижда таксата догодина да бъде 0.15 лева на брой, за 2012 г. – 0.35 лева, за 2013 г. – 0.45 лева, а за 2014 г. – 0.55 лева на торбичка. Като начало таксата ще бъде въведена само за тънките торбички, независимо от тяхната големина. Тези торбички се използват еднократно и не се рециклират, поясни министърът.
Наредбата няма да засегне по-плътните торби, които се използват по няколко пъти и подлежат на последваща преработка.
Следващата седмица наредбата ще бъде изпратена на асоциация „Полимери“.
От тази новост в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда се очаква да постъпят около 100 милиона лева, но според министерството тя не цели събиране на пари. Караджова заяви, че идеята е потребителите да се откажат от ползването на еднократните торбички, които замърсяват околната среда.
Министърът се позова на допитване на сайта на министерството, според което над 85 на сто от участвалите в анкетата подкрепят премахването от употреба на тънките торбички.
По данни на асоциацията „Полимери“, за година в страната се ползват около 1.5 млн. такива торбички.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *