Край на монопола на БВП за благосъстояние

Европейската комисия предложи опазването на околната среда да допълни индекса за благосъстоянието на държавите. Засега в този индекс се включва икономическата активност на страните, измервана с техния Брутен вътрешен продукт (БВП).
Европейската статистическа служба ще започне да използва „счетоводството по опазване на околната среда“ в макроикономическата си статистика за страните в Европейския съюз, заяви комисарят по околната реда Ставрос Димас, който представи официално предложението, предаде БТА.
Според Европейската комисия предложението й е важна част от усилията в Европейския съюз да заработи икономика, която се основава на слабо използване на въглеродните суровини и която е енергоспестяваща. Това трябва да е голяма цел за постигане в сегашния променящ се свят, това трябва да е отговорът на някои от най-големите предизвикателства на 21-и век, смята комисията.
В четвъртък ще се срещна с министър-председателя на България Борисов, с когото очаквам интересна дискусия по ред въпроси за опазването на околната среда, включително проблемът суправлението на софийските отпадъци, каза още Димас. Премиерът, който е твърде добре запознат с положението и с проблема, е много заинтересован да бъдат взети правилни решения в сътрудничество с Европейската комисия, заяви комисарят по околната среда в отговор на въпрос на БТА. Щях да се радвам, ако можехме да обсъдим и предложението, с което излизаме днес. Съзнавам обаче, че един министър-председател е много зает, а нашата среща е ограничена по време. Очаквам обаче предложението на Европейската комисия да стане известно в България, включително с помощта на българските медии, добави той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *