Край на скъпия ток от биомаса, но от 1 януари

Бумът на инвеститорския интерес към мощности от биомаса е в края си. Десетките проекти се появиха, защото това е най-скъпият ток в момента. От началото на следващата година и производителите на енергия от оборски тор и земеделски остатъци ще изгубят преференциалната си тарифа.

Промяната ще се гласува от депутатите на второ четене. По традиция вече текстовете са в неочакван закон – в преходните и заключителни разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи, който в края на септември беше приет на първо четене. Този стил на законотворчество не е нов за ГЕРБ и често се използва за бързо предвижване на спорни поправки.

Съществено изменение

Вместо от 1 октомври, както четирите работодателски организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТТП настояваха, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2016 г., предвижда проекта на текст (според източници на „Капитал Daily“ внесен от депутата Пламен Тачев от ГЕРБ). Това на практика означава, че изградените след тази дата централи на биомаса до 1.5 мегавата, използващи оборски тор и земеделски остатъци, няма да получават преференциална цена за произведената от тях електроенергия. Организациите настояваха за това ограничение още през лятото, когато отново се гласуваха техни предложения за поправки, свързани с ограничаване на възобновяемата енергия. Тогава обаче въпросните текстове предизвикаха силен отпор от депутатите от ДПС Рамадан Аталай и Венцислав Каймаканов, чийто баща има участие в проекти за биомаса, и в крайна сметка не беше прието. В случая не е много трудно да се заключи, че въпросните депутати (въпреки че те не гласуваха) са в конфликт на интереси.

Фатално ли е закъснението

Изместването на датата с няколко месеца не изглежда толкова съществено, но дотогава може да се окаже, че е твърде късно, за да бъдат спрени проектите, на които вече е даден старт, а те не са никак малко. За 1 януари 2016 г. настояваха и представители на асоциациите на животновъдите. Както „Капитал“ вече писа, към юли само на територията на EВН има започнати процедури за изграждането на 48 мегавата централи на биомаса, които отговарят на условията за получаване на преференциална цена. При „Енерго-про“ близо 15 мегавата, а на територията на ЧЕЗ има около 10 стартирали проекта. Това при средна цена в момента от 450 лв. за произведен мегаватчас прави около 209 млн. лв. годишно (без проектите на територията на ЧЕЗ, тъй като от компанията не дадоха информация за обема на мощностите им) разходи на Националната електрическа компания (НЕК), оттам и на потребителите. Един от големите инвеститори в проекти на биомаса е „Белла България“.

Новите цени на тока от биомаса

В случая действията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се оказаха доста навременни. В сряда секторният регулатор пусна доклад за определянето на нови цени от енергията от биомаса, които вероятно ще влязат в сила от 1 ноември. Те ще бъдат значително по-ниски от определената от КЕВР цена, която е в сила от 1 юли. Докладът на експертите предлага цената на централите, които оползотворяват животински тор, да бъде с 30% по-ниска в сравнение със сега действащата. Това намаление е обосновано с факта, че с последните промени в законодателството се фиксира процентът на използвания животински тор да е 60, докато до юли изискването беше за 50%.

Централите до 500 киловата, които оползотворяват собствено земеделско производство, пък ще получават с 22% по-малко за енергията си, или 309 лв. за произведен мегаватчас. Специално за последните това изменение се мотивира с намаляването с 53% на инвестиционните разходи за изграждането на тези централи от 6000 евро за 1 киловат на 2800 евро. Това означава, че или за няколко месеца стойността на тази технология е отчела нечуван спад, или данните на регулатора, използвани в предишното ценово решение, не са били съвсем верни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *