Кралица Елизабет ІІ откри нов терминал на летище „Хийтроу“

Кралица Елизабет ІІ откри в петък новия терминал 5 (Т5) на летище „Хийтроу“, но пасажерите ще могат да видят новата придобивка едва на 27 март. За управителя на британското летище Стефан Нелсон откриването на терминала е едно от последните административни задължения, тъй като преди няколко дни стана ясно, че ще трябва да отстъпи поста си на Колин Матюз,след като на останалите терминали продължава да цари хаос, заради който летището беше остро критикувано през последните месеци.
Терминал 5 може успешно да конкурира Биг Бен и Тауер Бридж като забележителност на английската столица – той е най-голямата сграда на острова – дълга 400 м, широка 176 м и 40 м висока с 30 000 кв. м остъкляване. Комплексът се състои от главна сграда и две сателитни постройки. С ескалаторите и паркингите площта на терминала е колкото на лондонския Хайд парк. Колосът от стъкло и стомана е проектиран от архитекта Ричард Роджърс, в чието бюро в Париж бе създаден и центърът Помпиду. Проектирането на терминал 5 продължи 13 години, а строителството – 5,5. Стойността му е 4,3 млрд паунда (5,6 млрд евро).
Само пътници на Бритиш еъруейз ще могат да отлитат, да се приземяват и най-вече да пазаруват в 144-те магазина и ресторанта на новия терминал. Тук пасажерите няма да се сблъскват с познатите досега картини на Хийтроу – вечно препълнено, навсякъде дълги опашки, тясно, старо, тъмно, лошо обслужване, задръствания, загубен багаж. Летище Хийтроу е построено да обслужва 45 милиона пасажери, но през него минават 68 милиона годишно. Терминал 5 ще облекчи положението – през него ще преминават 30 млн. пътници годишно (80 хил. дневно). Чекирането на багажа ще се извършва на автомати, които пътниците сами ще обслужват. След това куфарите ще поемат по дългите общо 18 км транспортни ленти. При скорост от почти 50 км/ч те трябва да пристигат за 15 минути до изхода. Системата може да обслужва 12000 багажа на час.
Британското правителство предвижда до 2020 г. да се построи още една писта и терминал 6.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *