Кратки финансови новини от 04.05.2015 г.

• Валутните резерви на Саудитска Арабия за февруари – март са се съкратили с 5% (около $36 млрд., от които 20 през февруари и 16 през март), предаде Sputnik. Причината е в намалените доходи от продажбата на петрол.

• Националната швейцарска банка регистрира рекордни загуби за 1 трим. – 30 млрд. швейцарски франка, се казва в съобщение за медиите на финансовия регулатор. Причините за снижението на показателите са резкият скок във валутния курс на франка и падналите цени на активите, номинирани в други валути.

• Швейцарските банки съобщиха за хиляди непотърсени през последните 50 години сметки. Както съобщи агенция Reuters, банките са били принудени да разкрият информацията поради новия закон, изискващ да се съобщава за сметки, открити преди повече от 60 години и непотърсени през последните 50 от тях. Говорител наАсоциацията на банките в Швейцария осведоми журналистите, че става дума както за сметки на швейцарски граждани, така и за сметки на чужденци, но увери, че не се разкрива никаква връзка с влогове на нацисти.

• Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway за 1 трим. отчита чиста печалба от $5,16 млрд., предаде Reuters. Миналата година по същото време печалбата ѝ беше $4,71 млрд. Показателят се е увеличил с 10% основно за сметка на доходи от железопътния и застрахователния бизнес, както и от дериватите.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *