Кратки финансови новини от 06.02.2015 г.

• Към 25 февруари на Гърция могат да ѝ свършат парите, ако междувременно кредиторите не повдигнат прага на краткосрочните заеми, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с финансовото положение на страната. Към момента лимитът на краткосрочните облигации, определен на Гърция от официалните ѝ кредитори, е на ниво €15 млрд. Ако този лимит не бъде повишен, още на 25 февр. гръцкото правителство може да се сблъска с недостиг на средства.

• Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи в сряда вечерта рейтингите на някои свързани с държавата руски банки, добивни и инфраструктурни компании. Сред тях са „Газпром“, „Роснефт“, „Транснефт“, руските железници. Рейтингът е свален от BBB- на BB+ с негативна перспектива.

• В интервю за Fox Business един от най-богатите хора в света Уорън Бъфет каза, че ФРС едва ли ще повиши лихвите си тази година. Той отбеляза, че силният долар, който сега се намира на 10-годишни върхове спрямо някои основни валути, прави вносните стоки евтини за американците и напомни, че инфлацията е далеч под целевия праг 2%, определен от ФРС. В създалата се ситуация едно прибързано повишение на лихвените проценти би изострило проблемите и би имало сериозни последици за глобалната икономика. Милиардерът каза, че последният актив, който би купил днес са 30-годишните американски облигации, чиято доходност падна до 2,22% (минимум от 1977 година, откакто Министерството на финансите започна редовните им продажби).

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *