Кратки финансови новини от 09.02.2015 г.

• Гръцкият премиер Ципрас заяви, че страната му отказва да спазва международното споразумение с кредиторите си и няма да моли за продължаването му, съобщи Reuters. При това Ципрас отбеляза, че е готов на преговори за временно споразумение до края на месеца, което ще даде време на Гърция, докато бъде сключен нов договор за погасяване на дълга.

• Бившият глава на Федералния резерв Алън Грийнспан заяви в интервю за ВВС, че в скоро време Гърция ще напусне еврозоната, тъй като няма да получи нови заеми. Друг изход от проточилата се ситуация бившият банкер не вижда и смята, че за Гърция няма избор, тъй като «всички карти са в ръцете» на останалите страни от еврозоната.
• Международният консорциум за журналистически разследвания (ICIJ) публикува на сайта си проучването за дейността на женевския клон на банка HSBC. Общо в него са открити над 100 хил. тайни сметки, по които са съхранявани повече от $100 млрд. Оказва се, че банката е предоставяла възможност на много свои клиенти да избягват плащането на данъци посредством именно такива тайни сметки. Сметките са се използвали и за пране на пари от престъпна дейност – търговия с оръжие и наркотици. Най-много пари в тайни сметки е държало правителството на Венецуела – $12,6 млрд.

• За жителите на Германия сега е идеалният момент за покупка на жилище, твърди отрасловият съюз Immobilienverband Deutschland (IVD), като се позовава на своя индекс за достъпност на имотите. За 2014 година средният показател на индекса е достигнал исторически връх 139 пункта, докато през 2013 беше 127, а през 2000 – само 67 пункта. Колкото индексът е по-висок, толкова по-изгодно е придобиването на „свой собствен покрив над главата“. Според вицепрезидента на обединението IVD Юрген Михаел Шик индексът включва не само цената, но също така дохода на едно средностатистическо домакинство и лихвите по ипотечните кредити. (Дойче веле – DW)

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *