Кратки финансови новини от 10.04.2015 г.

•Deutsche Bank преговаря с контролните органи на САЩ и Великобритания след скандала с манипулациите на междубанковата лихва LIBOR (London InterBank Offered Rate), който може да коства на банката глоба от над $1,5 млрд., съобщи The Financial Times.

•Компания General Electric е близо до сключване на сделка за продажба на голяма част от недвижимите имоти,които са в портфейла ѝ, пише The Wall Street Journal. GE притежава имоти за $30 млрд. Компанията преговаря с инвестиционната компания Blackstone Group LP и финансовата компания Wells Fargo & Co. за продажбата на част от тях на стойност $26 млрд. Ако успеят да се договорят, това ще бъде една от най-големите сделки в тази сфера за цялата история.

•Тримесечният ръст на износа на руски петрол регистрира 9-годишен рекорд: 7,4% спрямо 1 трим. на миналата година по данните на руското Министерство на енергетиката, цитирани от Bloomberg. Преработката на нефт е нараснала значително по-слабо – само с 1%, а доставките за вътрешния пазар са спаднали с 1,9%. Анализатор от KBC Energy Economics прогнозира, че за да компенсира слабото вътрешно търсене, причинено от влошената икономическа ситуация, Русия ще запази темповете на износ за световните петролни пазари до края на годината.

•Вчера изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард заяви пред Атлантическия съвет, че падналите цени на петрола може да отнемат до 1% от БВП на глобалната икономика. «Падащите цени на петрола съкращават субсидиите в енергетиката, заплашват печалбите и в крайна сметка развитието на износителите на петрол. Това ще доведе до загуба на 1% от световния БВП през тази година – ресурси, които биха могли да се преразпределят в инвестиционни програми, в инфраструктурни проекти, в сферата на образованието и здравеопазването», отбеляза Лагард.

•Стотици хиляди французи откликнаха на призива на профсъюзите за протестен марш против политиката на остеритет на президента Оланд. Както съобщава агенция Reuters, вчера в протестите в цялата страна са взели участие над 300 хиляди. Само по улиците на Париж са излязли 120 хил. по сведение на организаторите. По данни на полицията обаче в акцията са участвали около 32 хил. демонстранти.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *