Кратки финансови новини от 12.05.2015 г.

•Администрацията на Барак Обама вчера даде предварително разрешение на компания Shell Gulf of Mexico за започване това лято на сондажи за нефт и газ в Северния ледовит океан в района на Чукотско море, съобщи The New York Times.

•Гръцките власти опровергаха слуховете за въвеждане на втора валута в страната. «Такъв сценарий изобщо не е разглеждан», – заяви представителят на правителството Гавриил Сакеларидис пред РИА Новости в отговор на съобщение в германския вестник Handelsblatt за възможното въвеждане успоредно с еврото на валута, наречена Geuro.

•Данни от вчера показаха, че за април Китай изненадващо за първи път е изпреварил САЩ като най-голям вносител на петрол в света. Независимо че китайската икономика забавя темповете си, ниските цени на петрола и неколкократните снижения на лихвите на китайската ЦБ в опит да стимулира икономическия растеж, очевидно са помогнали за повишаването на търсенето. Според данните на Reuters през миналия месец Китай е внасял средно дневно по 7,4 млн. барела срещу 7,2 млн. за САЩ. Има основания да се смята, че обемът на закупувания петрол ще се запази висок, което ще повлияе значително върху световния пазар не само на петрола, но и на други суровини. Да не забравяме, че Китай вече е най-големият потребител на енергия в света. Изпреварването на Щатите означава, че Китай се превръща в главния потребител на почти всички стоки, в това число въглища, желязна руда и повечето останали метали. Тази ситуация вече се отразява на много от големите пазари, които продължават да се преместват от запад на изток.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *