Кратки финансови новини от 14.04.2015 г.

• PepsiCo получи изключителните права за спонсорство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (NBA), съобщи изданието Beverage Digest, специализирано в бизнеса с безалкохолни напитки. Информацията потвърждава и източник на агенция Bloomberg, запознат със ситуацията. От 1986 почти 30 г. Coca-Cola беше несменяемият официален спонсор на лигата. Условията по сделката не се разгласяват, но Fortune цитира свой източник, според когото в предварителния договор става дума за значително повече средства отколкото по договора с Coca-Cola.

• По данни на Slice Intelligence до края на миналата седмица Apple е получила предварителни поръчки за часовника си Apple Watch от 957 хил. американци, 62% от купувачите са си поръчали най-евтиния спортен модел на цена $349. Доставките започват на 24 апр., въпреки че на сайта на компанията се появи информация за възможно забавяне до май, а за златния часовник – до юни.

• Гърция се готви да спре плащанията си по дълга в случай на провал на преговорите ѝ с международните кредитори в края на април. Правителството може да замрази плащанията на €2,5 млрд. на МВФ за май и юни, тъй като не му достигат средства за пенсии и за заплатите на държавните служители. Анонимен правителствен източник е казал пред Financial Times «Достигнахме края на пътя… Ако европейците не отпуснат средства от фонда за финансова помощ, спирането на плащанията ни няма алтернатива».

• Турската лира достигна историческо дъно срещу долара по данни на Истанбулската фондова борса. Сега един долар се обменя срещу 2,6565 турски лири. Експерти очакват лирата да отслабне още. През февруари турската ЦБ понижи основната си лихва от 7,75% на 7,5%.

• В изказване днес съветникът на японския премиер Хамада отбеляза, че курс на USD/JPY около Y105 би бил адекватен. Политикът заяви, че продажбите на йена достигат предела си и таван на курса Y125 не би бил оправдан. Той допуска отклонение от приемливото ниво на курса с 10-20%. В момента курсът е Y 119.65.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *